Tue30042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping RTS: Formula iz grada Fiće

RTS: Formula iz grada Fiće

  • PDF

RTS_Formula_FINRTS

Srbija danas 17. jun 2015.

Jutarnji program, 18. jun 2015.

Pripremili: Nevenka Đelić i Ilija Rakić

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Studenti kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka uradili su projekat i počeli izradu bolida za međunarodno takmičenje Formula student. Na takmičenju, koje postoji skoro tri decenije, okuplja se oko 500 tehničkih fakulteta iz celog sveta. To je stvar prestiža i za univerzitete i zemlje iz kojih dolaze. Našu zemlju do sada je predstavljao tim beogradskog Univerziteta, a izlazak na trkačku stazu, naredne godine, priželjkuju i Kragujevčani.

Oko godinu ipo dana rada, uložili su najbolji studenti fakulteta inženjerskih nauka u konstruisanje formule. Njihov bolid, koji po karakteristikama odgovara formuli tri, biće dug oko 2,5 metra i težak 250 kilograma. Svaki deo, pre ugradnje, prošao je softversku simulaciju i analizu.

Student Vukašin Martinović kaže da je proces izrade bolida komplikovan i zahtevan. Od 800 do 900 delova, moraće sami da naprave, one specifične, će kupiti i ugraditi u model.

"Budući da je reč o studentskoj formuli, postoji niz propozicija, od težine, materijala koji se ugrađuju do bezbednosti samog bolida", kaže Bogdan Dimitrijević.

"Pravilnik za izradu studentske formule ima oko 200 strana. Svako iz našeg tima ga je proučio. Glavna ograničenja, odnose se na jačinu motora, njegova snaga smanjena je za 40 odsto, kako bi bilo bezbedno da studenti sednu u bolid i voze ga na takmičenju", dodaje Dimitrijević.

I sa ograničenjima, izum kragujevačkih mašinaca, razvija brzinu od 120 kilometra na sat, a do stotke stiže za tri sekunde. Timu koji radi na njemu, pod budnim okom profesora, pruža mogućnost da prikaže i razvije znanja stečeana tokom studija.

Fakultet Inženjerskih nauka, ustupio im je svoje radionice, laboratorije i mašine, kao bi proces izrade što pre bio završen.

Profesor Bogdan Nedić, ponosan je na tim mladih inženjera. Time, kaže, fakultet pokazuje da studenti tokom školovanja, osim teorijskih, stiču i praktična znanja i naprave konkretan proizvod.

Aleksandar Miljković dodaje da je izrada formule za njihov tim, poseban izazov. Ukoliko obezbede sredstva, plan im je da naredne godine, nastupe na takmičenjima formule student u Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

Do sada je u izradu uloženo oko 3.000 evra, a da bi vozilo bilo završeno, potrebno je trostruko više. Da li će iz grada automobila, posle fiće nacionale, jugića, fiata 500 l, izaći i formula, zavisi od potencijalnih donatora.

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>