Wed29052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping TV Kragujevac: Novogodišnje druženje katedre za EPT

TV Kragujevac: Novogodišnje druženje katedre za EPT

  • PDF

RTKTV Kragujevac, 2. januar 2016.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Katedra za energetiku i procesnu tehniku, koja na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, postoji 28 godina, jedna je od najprestižnijih u zemlji i regionu.

Na tradicionalnom novogodišnjem druženju sadašnji i bivši studenti prikazali su deo stečenog znanja, a dodeljene su i novogodišnje nagrade najboljim studentima.

Od svog osnivanja 1987. godine u okviru katedre za energetiku i procesnu tehniku, odbranjeno je više od 250 diplomskih i master radova, 19 magistarskih teza i 30 doktorskih disertacija.

U dosadašnjem periodu članovi Katedre realizovali su oko 150 projekata, studija i ekspertiza međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. U industrijsku proizvodnju uveli su veliki broj novih proizvoda, postrojenja i tehnoloških postupaka.

Uspešno sarađuje sa domaćim i stranim akademskih i drugim institucijama u istraživanja i realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, prenosa toplote i zaštite životne sredine.

Univerzitet u Kragujevcu ima četiri člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Fakultet inženjerskih nauka je dao dvojicu, a među njima Katedra za energetiku i procesnu tehniku jednog člana.

Od ove godine za izuzetan doprinos u razvoju nauke u Srbiji prof. dr Milorad Bojić izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Tom prilikom zahvalili su se i dugogodišenjem šefu katedre prof. dr Milunu Babiću, na izuzetnom doprinosu razvoju katedre.

Novogodišnje druženje 26 put za redom, povezalo je predstavnike stručne javnosti, ustanova, preduzeća, grada, sadašnje i bivše studente, magistre i doktore kao i mnogobrojne prijatelje katedre.

To je bila i prilika da se dodele novogodišnje nagrade najboljim studentima smera za energetiku i procesnu tehniku koji su diplomirali u ovoj godini.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>