Fri29032024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping RTK: prof. dr Danica Josifović u emisiji "Osmomartovske priče"

RTK: prof. dr Danica Josifović u emisiji "Osmomartovske priče"

  • PDF

RTKU epizodi emisije "10 minuta" Televizije Kragujevac, pod nazivom "Osmomartovske priče", u fokusu je bio položaj žena nekada i sada.

Iz godine u godinu, Svetski ekonomski forum objavljuje podatke o ravnopravnosti polova, a Srbija i dalje zauzima neslavni, donji deo tabele na ovoj listi. Statistički pokazatelji o položaju žena prilično su sumorni, potvrđuju izveštaji, a kakav su status imale pripadnice lepšeg pola nekad, kakav danas, i da li je 8. mart obesmišljen ili precenjen praznik govore tri žene različitih generacija, životnih puteva i profesija.

Jedna od sagovornica u emisiji bila je prof. dr Danica Josifović, koja je na pitanje o nekadašnjem odnosu društva prema ženema između ostalog odgovorila: " To su bile godine kada je malo žena bilo u ovoj profesiji. Ja sam diplomirani mašinski inženjer, pre svega, pa tek onda magistar i doktor tehničkih nauka i kao prva žena redovni profesor na Mašinskom fakultetu ja sam samo doživljavala priznanja i veliko poštovanje. Sve kolege su me jako uvažavale i to mi je činilo posebno zadovoljstvo i davalo podstreka za još veći i studiozniji rad."

Emisiju u celosti možete pogledati putem sledećeg linka>>>