Sun23062024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Eduroam

Eduroam

 • PDF

EDUROAM  servis je globalni servis za autentifikaciju koji omogućava zaposlenima i studentima institucije koja je član EDUROAM servisa da se digitalnim korisničkim kredencijalima koje su dobili u matičnoj instituciji autentifikuju bilo gde u svetu gde postoji EDUROAM pristupna tačka i na taj način koriste bežičnu mrežu institucije u kojoj se nalaze.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu je član AMRES EDUROAM servisa kao davalac identiteta i davalac resursa i time omogućava svojim studentima i zaposlenima da koriste svoje korisničke kredencijale kako bi nesmetano koristili EDUROAM bežičnu mrežu bilo gde u svetu ali i studentima i zaposlenima čiji su fakulteti članovi EDUROAM servisa da koriste EDUROAM bežičnu mrežu na Fakultetu inženjerskih nauka koja je dostupna u celoj zgradi Fakulteta.

Parametri za pristup EDUROAM bežičnoj mreži na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu su:

 • SSID: eduroam

 • Security type: WPA2-Enterprise

 • Encryption type: AES

Ostali parametri za konekciju koji važe za zaposlene i studente fakulteta:

 • Authentication method: EAP-TTLS (PAP)

 • Username:  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  - Username se dobija popunjavanjem zahteva kojeg možete peuzeti ovde.

 • Password: Odgovarajuća lozinka za EDUROAM servis

 • Zaposleni na Fakultetu inženjerskih nauka mogu koristiti servis samo uz instalirane AMRES digitalne sertifikate koji se mogu naći u okviru upatstava na adresi - http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html

Od nedavno je Fakultet dobio pristup CAT alatu za olakšano podešavanje pristupnih parametara za EDUROAM. Za Windows(vista,7,8,8.1,10), MacOS, MacOSX i  većinu Linux distribucija link ka instalaciji CAT podešavanja je: https://cat.eduroam.org/?idp=1697 . A za mobilne uređaje potrebno je skenirati barkod, u tabeli ispod, koji vas vodi na stranicu za instalaciju CAT konfiguratora:

 Android  iPhone

downloadCATapp

qrcodeCATeduroam100

EDUROAM servis možete koristiti, osim u Srbiji, i u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u preko 35 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama u Evropi možete pogledati ovde. Na matičnoj veb stranici EDUROAM servisa i dole navedenim linkovima možete dobiti dodatne informacije o radu servisa:

Pravilnik o korišćenju

Svi korisnici EDUROAM servisa su dužni da se pridržavaju pravilnika o korišćenju servisa koji možete preuzeti ovde.

Posledice nepoštovanja pravilnika snosi sam korisnik.

Važna napomena

Ukoliko želite da koristite EDUROAM servis na pristupnim tačkama van Fakulteta inženjerskih nauka, neki od parametara povezivanja na EDUROAM bežičnu mrežu mogu biti različiti što zavisi od institucije na kojoj se nalazite:

 • SSID: eduroam / Ukoliko vam ne napomenu drugačije.

 • Security type: WPA-Enterprise ili WPA2-Enterprise / zavisi od institucije

 • Encryption type: AES ili TKIP / zavisi od institucije

* Authentication method: EAP-TTLS (PAP) / ne zavisi od institucije, svi zaposleni i studenti koriste ovaj metod autentifikacije na bilo kojoj eduroam mreži.

Korisnici mogu promeniti svoju lozinku korišćenjem web stranice na adresi https://radius.fin.kg.ac.rs/ldap-korisnik/index.jsp.