Tue14052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Zlatni indeksi za generaciju 1966/67.

Zlatni indeksi za generaciju 1966/67.

  • PDF

DSC 0281U četvrtak, 10. novembra 2016, Fakultet inženjerskih nauka pripredio je okupljanje pripadnika sedme generacije svojih diplomaca, koji su studije upisali 1966. godine.

Fakultet inženjerskih nauka ove godine obeležava 56 godina studija mašinstva u Kragujevcu. Za pripadnike sedme generacije naših studenata ova godina je jubilarna – oni slave pola veka od upisa na studije. Daleke 1966. godine na prvu godinu studija upisalo se 219 studenata. Na tadašnjem Mašinskom fakultetu u Kragujevcu (tačnije, tada još uvek Odeljenju beogradskog Mašinskog fakulteta) njih 80 je diplomiralo. Generaciji iz 1966/67. ove godine se priključuju i prvi magistri (7) i doktori nauka (2), koji su ta zvanja stekli u Kragujevcu na našem fakultetu, a započeli su magistarske studije upravo 1966/67. godine. Među njima su prof. dr Milan Perović, emeritus (Mašinski fakultet Podgorica), prof. dr Stojadin Sazdanović (koji je kasnije doktorirao i postao redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu), dr Radoljub Micić (nekadašnji generalni direktor Zavoda „Crvena zastava“), dr Dobrivoje Ninković (nekada predavač na našem fakultetu, a već dugi niz godina naučni radnik u Švajcarskoj), mr Dušan Puača (bivši predsednik Regionalne privredne komore) i drugi.

Bile su to godine pionirskih poduhvata i ubrzanog razvoja visokog školstva u Kragujevcu, koje je imalo zadatak da školuje stručnjake za kojima je privreda imala izraženu potrebu. Kragujevački inženjeri koji su se školovali 60-ih godina odigrali su veoma bitnu ulogu u privrednom, političkom i društvenom životu Kragujevca i Srbije. Pripadnici ovogodišnje „zlatne generacije“ deo su zajednice koju danas čini preko 6000 diplomaca, koji su se na ovom fakultetu školovali na različitim nivoima studija tokom proteklih 56 godina. U želji da tu zajednicu održimo na okupu, da obnovimo kontakte sa svojim diplomcima i zamolimo ih da sarađuju sa nama i da i dalje učestvuju u razvoju ove ustanove, 2010. godine osnovali smo Alumni klub. Od nedavno je i veb sajt Alumni kluba u funkciji (alumni.fink.rs), a i prostorije namenjene Klubu će uskoro biti potpuno uređene i spremne za korišćenje.

Na svečano uručenje „zlatnih indeksa“ došlo je oko 45 pripadnika sedme generacije. Pored Kragujevčana, naši gosti bili su i diplomci koji su doputovali iz Beograda, Čačka, Kraljeva, Jagodine, Ćuprije i drugih gradova Srbije, kao i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pripadnicima sedme generacije obratio se dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Dobrica Milovanović. Održana je i prezentacija o razvoju Fakulteta tokom proteklih 56 godina i danas raspoloživim resursima. Prof. dr Miodrag Lazić, predsednik Upravnog odbora Alumni kluba predstavio je rubrike na novoosnovanom sajtu i pozvao sve naše diplomce na saradnju. Zlatne diplomce pozdravio je i potpredsednik UO Alumni kluba, Milan Ćetković, naš diplomac iz prve generacije, a u ime profesora, koji su 60-ih kao asistenti držali nastavu generaciji 1966/67. obratila se prof. dr Danica Josifović. Diplomcima su uručeni zlatni indeksi, a povodom jubileja, Fakultet je štampao i „Spomenicu generacije 1965.“, koja sadrži fotografije i podatke o svim pripadnicima šeste generacije. Program „Zlatni indeks“ predstavlja jedan od načina da se Fakultet oduži svojim inženjerima, koji su dugogodišnjim radom i značajnom ulogom koju su imali  u privrednom životu zemlje bili najbolji promoteri profesije i matičnog fakulteta.

O ovom događaju izveštavala je TV Kragujevac>>>

Zahvaljujemo i ostalim medijima na saradnji.

Fotografije možete preuzeti u galeriji na našem sajtu>>>

Poslednje ažurirano četvrtak, 10 novembar 2016 23:22