Wed15052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Studijsko putovanje studenata Energetike i procesne tehnike i Urbanog inženjerstva

Studijsko putovanje studenata Energetike i procesne tehnike i Urbanog inženjerstva

  • PDF

001 NaslovnaStudenti smera Energetika i procesna tehnika i Urbanog inženjerstva boravili su u petak, 2. decembra 2016. godine, u studijskoj poseti kompanijama „CRH” i „ECOREC” u Popovcu (Paraćin) i „Brzan plast” u Brzanu (Batočina).  Organizatori posete su bili Fakultet inženjerskih nauka i udruženje „Arhus centar“ iz Kragujevca, dok je tema studijskog putovanja bila „Cirkularna ekonomija – primeri dobre prakse“. Pored naših studenata, učesnici su bili i predstavnici Gradske uprave grada Kragujevca i javnih komunalnih preduzeća.

Cirkularna ekonomija predstavlja drugačiji privredni model koji teži dugotrajnosti proizvoda i vraćanju svih otpadnih materijala u procese proizvodnje, podrazumevajući efikasno korišćenje resursa i smanjeno zagađenje životne sredine uz ostvarivanje finansijskih ušteda i kreiranje novih poslovnih mogućnosti. Rešenja koja ovaj koncept nudi su bazirana na procesima koji se svakodnevno odvijaju u prirodi pri čemu otpad jedne industrije predstavlja sirovinu za drugu industriju.

Evropska komisija je krajem 2015. godine usvojila novi zakonski okvir za uvođenje modela cirkularne ekonomije kako bi se kroz održivo korišćenje resursa ojačala privreda i obezbedio održivi ekonomski rast. Predloženim merama, poput povećanja ponovnog korišćenja i reciklaže otpada umesto njihovog odlaganja na deponije, „zatvara se krug”, odnosno izvlači se najveća moguća korist od svih sirovina, proizvoda i otpada, uz povećanje uštede energije i smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta.

Nastavnici Fakulteta inženjerskih nauka prezentovali su učesnicima studijskog putovanja koncept Cirkularne ekonomije, dok je obilazak pomenutih kompanija predstavljao priliku za upoznavanje sa primerima dobre prakse sprovođenja Cirkularne ekonomije u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji.

Fotografije možete pogledati u galeriji>>>