Tue23072024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Katedre Katedra za elektotehniku

Katedra za elektrotehniku

  • PDF

Logo Katedre za elektrotehnikuKatedra za elektrotehniku osnovana je 18. 05. 2017. godine i kao takva najmlađa je katedra na Fakultetu inženjerskih nauka. Čine je četiri člana, dva redovna profesora i dva docenta.
U pogledu nastavnih aktivnosti, Katedra za elektrotehniku je zadužena za izvođenje nastave na studijskom programu Računarska tehnika i softversko inženjerstvo, na osnovnim akademskim studijama akreditovanim za upis 60 studenata godišnje, kao i za elektrotehničke kurseve na osnovnim i postdiplomskim studijama na ostalim studijskim programima.
U planu je akreditacija master, kao i doktorskih akademskih studija u oblasti elektrotehnike i računarstva.
Nastavnici Katedre za elektrotehniku su se školovali ili usavršavali na brojnim svetskim univerzitetima: Univerzitet u Mariboru (Slovenija), Alabama univerzitet, Huntsville i Kalifornijski univerzitet u Berkliju (SAD), Univerzitet primenjenih nauka, Augsburg i Tehnički fakultet u Ilmenau (Nemačka), Vestminster univerzitet, London (Velika Britanija), Tehnički univerzitet u Delftu (Holandija), Tehnički univerzitet u Beču (Austrija), Nacionalni tehnički univerzitet u Atini (Grčka).
U oblasti stručne saradnje Katedra za elektrotehniku je povezana sa kompanijama iz okruženja sa kojima ostvaruje zajedničke projekte, dok u naučnom pogledu, članovi Katedre za elektrotehniku daju doprinos u oblastima opšte elektrotehnike, elektromagnetike, računarske tehnike i informatike, automatike, elektronike, projektovanja integrisanih kola i drugih užih naučnih oblasti za koje je Katedra za elektrotehniku matična.
U okviru Katedre za elektrotehniku postoji i Laboratorija za elektrotehniku. Laboratorija je smeštena i funkcioniše u dve prostorije i ima dva odeljenja: Odeljenje za teorijsku elektrotehniku i Odeljenje za elektroniku, mikrokontrolere i procesiranje signala.

Laboratorija za elektotehniku 1 Laboratorija za elektotehniku 2
Laboratorija za elektotehniku 3 Laboratorija za elektotehniku 4

Kako Elektrotehnika i računarska tehnika predstavljaju jedan od sektora koji se najbrže razvija u svetu, treba stimulisati njen razvoj i posebnu pažnju posvetiti razvoju industrije softvera i hardvera, s obzirom da to direktno ima uticaja na privredni razvoj. U tom smislu Katedra za elektrotehniku predstavlja institucionalnu podršku mladim ljudima, studentima i mladim istraživačima Fakulteta inženjerskih nauka, i uspostavlja tesne veze između Univerziteta u Kragujevcu i privrede. U budućnosti to će rezultovati sve jačim uticajem oblasti Elektrotehnike i računarstva na privredne tokove i aktivnosti u društvu, kao i smanjenjem odlaska mladih kadrova iz zemlje usled nedovoljno razvijenog privrednog ambijenta.

Šef katedre: dr Jasna Radulović, redovni profesor