Sun28042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Studenti Univerziteta u Kragujevcu članovi delegacije Srbije na Svetskom festivalu omladine i studenata

Studenti Univerziteta u Kragujevcu članovi delegacije Srbije na Svetskom festivalu omladine i studenata

  • PDF

0.000Svetski festival omladine i studenata, koji je organizovan 19. put pod pokroviteljstvom Ujednjenih Nacija, ove godine održan je u Sočiju u Rusiji, od 14. do 22. oktobra 2017. Kao predstavnici Studentske unije Srbije u delegaciji Republike Srbije na Festivalu su učestvovali studenti Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu Nikola Banduka, Stefan Đurić i Ognjen Opančina. Centralni deo Festivala održan je u Sočiju, ali su naši studenti dobili priliku da učestvuju u Regionalnom programu i posete regione Ruske Federacije. Oblasti koje su naši studenti posetili su Tjumensku oblast, Svedrlovsku oblast i Primorski kraj na samom istoku Rusije. Tokom Regionalnog programa organizatori su se potrudili da učesnici posete najvažnije institucije ovih regiona, poput univerziteta, vlade regiona, kulturno-istorijskih znamenitosti, ali i najveće kompanije regiona, poput rafinerije nafte, metalurške kompanije, medijske kuće...

Nakon završetka Regionalnog programa, organizovan je prevoz do centralnog dela Festivala u Olimpijskom parku 32km udaljenom od centra Sočija. U okviru ovog veličanstvenog kompleksa pored velikog broja hala i dvorana u kojima su organizovana predavanja i panel diskusije, nalazi se i staza Formule 1. Ove godine organizatori su se potrudili da predavanja budu prilagođena svim učesnicima, te su uspešno organizovali veliki broj predavanja iz oblasti inženjerstva, astronomije, nautike, robotike, hemije, medicine, ekologije, društvenih nauka, motivacionih predavanja ali i panel diskusije na temu današnjeg društva i svetskih dešavanja na kojima su između ostalih učestvovali i predsednik Ruske Federacije gospodin Vladimir Putin i poznati ruski diplomata gospodin Sergej Lavrov.

Jedno od najinteresantnijih predavanja na temu budućnosti industrije i prilagođavanja obrazovanja njenim potrebama održao je ministar industrije i trgovine Ruske Federacije gospodin Denis Manturov, koje možete pogledati na sledećoj adresi https://www.youtube.com/watch?v=nIsI7BmDIJQ&t=200s .

Tokom poslednjeg dana Festivala, predstavnici Studentske unije Srbije su uputili poziv da 23. oktobra posete Ambasadu Republike Srbije u Moskvi, koji je prihvaćen. Studente je primio ambasador njegova ekselencija dr Slavenko Terzić, sa kojim su diskutovali o potencijalnoj budućoj saradnji studenata iz Srbije i Rusije koja je već sada u veoma dobrom položaju. Studenti su predstavili ideje o razvoju saradnje, kao i ugovorene stipendije za razmenu studenata između Srbije i Ruske Federacije, koje je ambasador naše države podržao i istakao da možemo da računamo na pomoć od strane naše ambasade u Ruskoj Federaciji.

Više fotografija možete pogledati u galeriji našeg sajta>>>

0.11 12
Obraćanje rektora Univerziteta Daleko-istočne Federacije Prijem studenata u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi

Poslednje ažurirano četvrtak, 02 novembar 2017 13:53