Thu28032024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Periodika

  • PDF

Fakultet tradicionalno izdaje dva časopisa međunarodnog karaktera: Mobility & Vehicle Mechanics - MVM - ISSN 0350-1027 i Tribology in Industry - ISSN 0351-1642, koji doprinose širenju naučne misli i u zemlji i u inostranstvu.

ImageKoreni časopisa Tribology in Industry se protežu na prva saopštenja Laboratorije za obradu metala i tribologiju Mašinskog fakulteta u Kragujevcu pod naslovom “Obrada metala i tribologija”. Od 1974. - 1977. izdato je 10 brojeva saopštenja. 1979. je pokrenut časopis Tribologija u industriji kao časopis koji tretira problematiku tribologije. Do 1996. časopis je štampan u dve verzije: na srpskom kao Tribologija u industriji i engleskom jeziku kao Tribology in Industry. Od 1996. godine publikuje se samo na engleskom jeziku.




ImagePočetak izlaženja časopisa Motorna vozila i motori je vezan za mart mesec 1975. Osnovni zadatak časopisa je bio da obavesti naučnu i stručnu javnost orezultatima naučnoistraživačkog rada u oblasti istraživanja, razvoja, konstrukcije i eksploatacije motora i vozila. Sagledavajući potrebe u oblasti naučne i stručne misli iz oblasti motora i vozila, počev od marta 1992., časopis menja naziv u Mobility & Vehicle Mechanics i izlazi četiri puta godišnje na engleskom jeziku.




ImageOd 2007. Centar za kvalitet Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, danas Fakulteta inženjerskih nauka, zajedno sa Centrom za kvalitet Mašinskog fakulteta u Podgorici počeo je sa izdavanjem međunarodnog casopisa International Journal of Quality Research . Časopis se izdaje na engleskom jeziku, četiri broja godišnje i pokriva širok spektar istraživanja u oblasti kvaliteta. Časopis ima širok međunarodni urednički odbor i listu međunarodnih recenzenata.