Fri26042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Inženjerska profesija u fokusu medija i Ministarstva za inovacije

Inženjerska profesija u fokusu medija i Ministarstva za inovacije

  • PDF

Blic Sigit"U kompaniji "Sigit Srbija" čitavim sistemom upravljaju mladi inženjeri koji su diplomirali na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu (Fakultetu inženjerskih nauka, prim. a.)", izjavio je Davor Veličkovski, predsednik kompanije "Sigit Srbija", u razgovoru sa novinarima "Blic"-a i dodao: "Imamo 220 zaposlenih i mnogo ulažemo u mlade mašinske inženjere koji polako ali sigurno preuzimaju poslove operativnog odeljenja koje se u Sigit grupi nalazi u Italiji".

Tekst "USPEH PO ŠUMADIJSKOM MODELU - Spoj standarda i pameti u kompaniji Sigit Srbija", koji je Blic objavio 18. aprila 2018 (link>>>) samo je jedan u nizu medijskih izveštaja koji govore o značaju inženjerske profesije i mestu koje naši diplomci zauzimaju u privredi Srbije.

O tome svedoči i stav Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj da tradicionalne inženjerske discipline, kao što je tradicionalno mašinstvo, treba da budu integrisane sa informaciono-komunikacionim tehnologijama. Na sastanku održanom 11. aprila 2018. godine u Vladi Republike Srbije sa predstavnicima državnih institucija, vodećih tehničkih fakulteta i kompanija iz domena proizvodnih tehnologija, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je poručio da je šansa Srbije u novim tehnologijama i izgradnji ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju i naglasio da "naš budući fokus, pored inovacija, mora da bude na inženjerstvu, obrazovanju inženjera za Industriju 4.0, pri čemu je uloga tehničkih fakulteta u Srbiji da stvaraju nove i podižu kompetencije postojećih inženjera". Tradicionalne inženjerske discipline, kao što je tradicionalno mašinstvo, treba da budu integrisane sa informaciono-komunikacionim tehnologijama. Nemoguće je danas napraviti konkurentnu mašinu - automobil, traktor, robot ili veš mašinu, a da pored mehanike njen značajan deo ne bude elektronika, kompjuter i softver. Fokus sledećih aktivnosti je podizanje na viši nivo znanja i primene industrijske robotike, proizvodne mehatronike, fleksibilne i inteligentne automatizacije, odnosno sve ono što se jednim imenom naziva Industrija 4.0, a sve to zasnovano na već izgrađenim informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT). Sastanak u Vladi je bio organizovan povodom razgovora o uključivanju u strateški program KIC Manufacturing, a na osnovu poziva EIT - Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. Sastanku je prisustvovao i redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka, dr Bogdan Nedić, sada predsedavajući izvršnim odborom Zajednice naučnoistraživačkih institucija proizvodnog mašinstva Srbije.

image003

 

Poslednje ažurirano četvrtak, 19 april 2018 10:22