Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2006) - Tehnička merenja II - Dr Aleksandar Grujović, Dr Nenad Grujović

(2006) - Tehnička merenja II - Dr Aleksandar Grujović, Dr Nenad Grujović

  • PDF
Image 

Naslov:

Tehnička merenja II, Osnovi tehnike mernih sredstava

Tip:

Univerzitetski udžbenik

Autori:

Prof. dr Aleksandar Grujović, prof. dr Nenad Grujović 

Rezime:
Kniga “Tehnička merenja -II-, Osnovi tehnike mernih srestava“ sadrži 299 stranice sa 241 slikom, sa indeksom pojmova i bibliografijom sa 82 naslova.

U prvom, uvodnom poglavlju, opisana je uloga mernih sredstava u oblasti tehničke metrologije. Pregledno je data opšta podela mernih sredstava s obzirom na fizičke principe delovanja, na oblasti primene i na njihove tehničko-tehnološke karakteristike.

U drugom poglavlju sistematično je data definicija mernih davača, mernih senzora, detektora i pretvarača, kao i njihova uloga u mernim uređajima i sistemima, u sistemima automatskog upravljanja i u robotici.

Treće poglavlje se odnosi na merne sprege – potenciometarsku, merne mostove, merne sprege s logometrom – i kompenzatore jednosmernog napona.

U četvrtom poglavlju su obrađeni merni pojačavači, njihova svojstva, strukturne šeme, i osnovni parametri. Posebno su razmatrani pojačavači jednosmernih signala, diferencijalni pojačavači, operacioni, elektrometarski i pojačavači s transpozicijom učestanosti.

U petom poglavlju su izloženi teorija modulacija – amplitudske, fazne, frekvencijske i impulsne – i strukture odgovarajućih modulatora i demodulatora, a posebno su opisani i merni pretvarači – naponsko frekvencijski i frekvencijsko naponski, pretvarači s pneumatskim izlazom i pretvarači s električnim izlazom – i pretvarači signala – elektro pneumatski i naponsko strujni pretvarači.

Šesto poglavlje se odnosi na prenosne sisteme i telemerenja. Izloženi su kontaktni i beskontaktni prenosi mernih signala, prenos signala po fizičkim vodovima i radio prenos mernih signala.

U sedmom poglavlju su izloženi analogni merni uređaji, analogni pokazivači – instrument s kretnim kalemom, instrument s ukrštenim kalemima, kompenzacioni pokazivači i katodni osciloskop – i analogni registratori – vremenski pisači, koordinatni pisači i magnetski registratori.

Zbog svojih specifičnosti za primenu u merenjima u osmom poglavlju su posebno izloženi laseri, njihove fizičke osnove, opšte karakteristike i izvori laserskog značenja.

Digitalna merila i merni sistemi sa njihovim osnovnim karakteristikama, elementima i strukturama sistematično su izloženi u devetom poglavlju rukopisa.

U desetom poglavlju, u okviru sistema s računarskom podrškom, je dat prikaz programabilnih merila, uključujući arhitekturu mikroprocesora i mikroraču-nara, digitalni prenos podataka i inteligentne davače.

Kao dopuna uz osam poglavlja dato je i ukupno 39 priloga od kojih 9 predstavljaju detaljnije analize, 6 su primeri – zadaci sa rešenjima, a u 18 priloga su dati ilustrativni prikazi mernih sredstava iz kataloga proizvođača.
 
Sadržaj: 

  1. Uvod u tehniku mernih sredstava
  2. Merni davači
  3. Merne sprege
  4. Merni pojačavači
  5. Modulacije, modemi i pretvarači
  6. Prenosni sistemi i telemerenja
  7. Analogni pokazivači i registratori
  8. Laseri
  9. Digitalna merila i merni sistemi
  10. Merni sistemi sa računarskom podrškom