Fri19042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Završna konferencija projekta iz SEEDLING programa

Završna konferencija projekta iz SEEDLING programa

  • PDF

Naslovna00Na Fakultetu inženjerskih nauka 14. juna 2018. održana je Završna konferencija projekta „Razvoj partnerstava i korelativne nastave za održivi razvoj u srednjim školama Šumadijskog okruga“. Projekat je realizovao Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj u partnerstvu sa Fakultetom inženjerskih nauka, Prvom kragujevačkom gimanazijom, Prvom tehničkom školom i Politehničkom školom u periodu januar – jun 2018. Projekat je finansiran sredstvima SEEDLING programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

Pored učenika i nastavnika srednjih škola, na konferenciji su ičestvovali g-din Nedeljko Manojlović, član gradskog veća za obrazovanje grada Kragujevca, g-đa Jelena DSC 02260Tripković, menadžer programa SEEDLING za Srbiju, prof. dr Blaža Stojanović, prodekan za nastavu FIN-a, doc. dr Goran Bošković , koordinator studijskih programa Urbano inženjerstvo i Inženjerstvo zaštite životne sredine i g-din Milan Gabarić, predsednik CEOORa. Nakon uvodnih obraćanja, g-đa Jelena Tripković je predstavila Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu - REC, UN ciljeve održivog razvoja i ciljeve i komponente SEEDLING programa. Postignute rezultat projekta predstavio je g-din Milan Gabarić, koji se zahvalio svim učesnicima a posebno profesorima i saradnicima Fakulteta inženjerskih nauka koji su dali veliki doprinos i stručnu pomoć u realizaciji projekta u pripremi radionica i takmičenja ali i mentorsku podršku koju su pružili đacima srednjih škola. U drugom delu konferencije uručene su potvrde o učešću na projektu i nagrade za najbolje studije slučaja, kviz znanja i čas korelacije iz održivog razvoja.DSC 02350

U ovom projektu učestvovalo je preko 50 učenika srednjih škola (Politehnička škola, Prva tehnička škola i Prva kragujevačka gimnazija), koji su prošli 6 radionica na temu održivog razvoja i prezentovali 11 rešenja na različite probleme u okviru takmičenja iz studija slučaja na temu održivog razvoja.  U kviz takmičenju na temu održivog razvoja učestvovao je 21 učenik. U projekat su se uključile i tehničke škole iz Kruševca, Batočine, Aranđelovca, Knića i Užica, čiji su učenici i nastavnici prisustvovali tematskim radionicama koje su realizovali predstavnici FIN-a.

U okviru projekta je osnovan i Centar za održivi razvoj na FIN-u koji će u narednom periodu imati zadatak da permanentno radi na podizanju svesti i proširenju znanja nastavnika i srednjoškolaca iz održivog razvoja i umrežavanju osnovnih i srednjih škola sa FIN-om kroz promociju studijskih programa.

DSC 0217DSC 0222DSC 0227DSC 0229DSC 0251DSC 0268