Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2006) - Tehnička dijagnostika - Dr B.Jeremić, Mr P.Todorović, Mr I.Mačužić, V.Koković

(2006) - Tehnička dijagnostika - Dr B.Jeremić, Mr P.Todorović, Mr I.Mačužić, V.Koković

  • PDF
Image 

Naslov: Tehnička dijagnostika

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autori: Prof. dr Branislav Jeremić,
dipl. inž. mr Petar Todorović, dipl. inž.
mr Ivan Mačužić, dipl. inž.
Vladimir Koković, dipl. inž.

Rezime:
Pod pojmom tehnička dijagnostika podrazumeva se naučno-tehnička disciplina kojoj pripadaju teorija, metode i sredstva za prepoznavanje stanja tehničkih sistema u uslovima ograničenih informacija. Tehnička dijagnostika je relativno mlada naučno-tehnička disciplina i na njen razvoj presudno utiče uvođenje novih koncepcija održavanja.
Osnovni cilj tehničke dijagnostike je da se otkrije i spreči potencijalni otkaz tehničkih sistema. To se postiže merenjem karakterističnih, odn. dijagnostičkih parametara i na osnovu određenih kriterijuma donosi zaključak o tome da li se oni nalaze u dozvoljenim granicama ili ne.
Kod tehničkih sistema, koji su danas u upotrebi, najzastupljenije su metode tehničke dijagnostike zasnovane na: merenju i analizi vibracija, praćenju termičkog stanja i analizi produkata habanja u ulju za podmazivanje.
Navedene metode tehničke dijagnostike su detaljno opisane kroz neophodna teorijska razmatranja i veliki broj primera, kako bi izložena materija bila što razumljivija. Dati primeri predstavljaju mali deo višegodišnjeg praktičnog iskustva autora.
U knjizi je dat i kratak prikaz metoda tehničke dijagnostike zasnovanih na ispitivanju bez razaranja.
Knjiga je prvenstveno namenjena studentima koji slušaju predmete Tehnička dijagnostika, Terotehnologija, Inžinjering održavanja, kao i druge srodne predmete na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Autori smatraju da će ovde obrađena materija biti od velike koristi inženjerima i tehničarima koji se bave problematikom održavanja tehničkih sistema.

Knjiga je finansirana od strane WUS Austria u okviru CDP+ (Course Development Program +) Projekta broj 038/2006  

Sadržaj: 

1. Metode održavanja tehničkih sistema
2. Pojam, klasifikacija i digitalna obrada signala
3. Stanje tehničkih sistema i osnovne tehnike praćenja stanja
4. Metoda tehničke dijagnostike zasnovana na merenju i analizi vibracija – vibrodijagnostika
5. Identifikacija otkaza preko merenja i analize vibracija
6. Analiza ulja za podmazivanje i produkata habanja
7. Infracrvena termografija
8. Metode ispitivanja bez razaranja
9. Literatura