Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2006) - Obradni procesi i specijalne mašine i uređaji - Dr Branko Tadić

(2006) - Obradni procesi i specijalne mašine i uređaji - Dr Branko Tadić

  • PDF
Image 

Naslov: Obradni procesi i specijalne mašine i uređaji

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autori: Dr Branko Tadić, vanr. prof.

Rezime:
Materija izložena u monografiji, najvećim delom, pretstavlja  istraživanja autora obavljena u poslednjih  dvadeset godina u oblasti obradnih procesa i specijalnih mašina i uređaja. Izloženi rezultati teorijskih i eksperimentalnih istraživanja podeljeni su, uslovno rečeno, u pet nezavisnih celina.
U prvom poglavlju dat je pregled teorijskih i eksperimentalnih istraživanja u oblasti obradnih procesa. Obuhvaćene su sile i otpori rezanja, obradivost materijala, habanje alata i delova proizvodne opreme, kvalitet obrađene površine, postojanost alata i upravljanje obradnim procesima. Istraživanja su, najvećim delom, obavljena u periodu od 1987.-1991. Imajući u vidu vremensku distancu autor je nastojao da u ovom delu monografije izoži prvenstveno rezultate koji, s obzirom na sadašnji stepen razvoja nauke o obradnim procesima, mogu biti aktuelni.
Drugi deo monografije predstavljaju istraživanja autora u oblasti prenosnika za pomoćno kretanje u obradi glodanjem upravljanog preko konzervativnih sila. Ovom problematikom autor se, najvećim delom, bavio u toku izrade doktorske disertacije “Modelska ispitivanja procesa istosmernog glodanja sa dinamičkog i tribološkog aspekta”. Originalna ideja upravljanja brzinom pomoćnog kretanja u obradi glodanjem preko konzervativne sile detaljno je teorijski analizirana i potvrđena fizičkom realizacijom prenosnika i rezultatima eksperimentalnih istraživanja.
Autor monografije se niz godina bavio i bavi tribometrijskim istraživanjima i projektovanjem tribometara različite namene. Istraživanja su dovela do razvoja više profesionalnih tribometara, realizovanih za potrebe tehničkih fakulteta u zemlji i inostranstvu (Mašinski fakultet u Beogradu, tehnički fakultet na Volosu-Grčka, politehnički fakultet u Mondragonu-Španija), i radova objavljenih u internacionalnim časopisima i na internacionalnim konferencijama. U monografiji je prikazan deo teorijskih i eksperimentalnih istraživanja vezanih za ovu problematiku sa posebnim osvrtom na razvoj tribometra TPD-2000.
U četvrtom poglavlju monografije prikazan je deo rezultata vezanih za realizaciju mašine za savijanje bakarnih cevi na principu toplote generisane trenjem. Polazeći od činjenice da se toplota generisana trenjem uspešno primenjuje u mnogim vrstama oblikovanja nametnula se ideja zagrevanja kritične zone savijanja na principu trenja. Ideja je rezultirala razvojem specijalne mašine za savijanje cevi. To je nova metoda savijanja cevi zasnovana na primeni toplote generisane trenjem. Eksperimentalno, i u proizvodnim uslovima, pokazano je da se metoda uspešno može primeniti i da, u određenim uslovima proizvodnje, ima prednosti  u odnosu na poznate metode savijanja cevi. 

U petom poglavlju izloženi su rezultati preliminarnih istraživanja autora monografije u oblasti ekstremno visokih pritisaka i njihove primene pri sintezi veštačkog dijamanta. Izloženi rezultati teorijskih i eksperimentalnih istraživanja odnose se, najvećim delom, na realizovani uređaja  ekstremno visokih pritisaka preko koga je ostvaren pritisak od  p ≈ 130.000, bara. 
 
Sadržaj: 

1. Teorija obradnih procesa
2. Prenosnik za pomoćno kretanje u obradi glodanjem
3. Tribometrijska istraživanja i razvoj tribometra tpd-2000
4. Mašina za savijanje tankozidnih bakarnih cevi
5. Uređaj ekstremno visokih pritisaka
6. Integracioni sistemi i metode
7. Menadžment CIM tehnologijama
    Zaključci
    Literatura