Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2006) - CIM sistemi - Dr Miladin Stefanović

(2006) - CIM sistemi - Dr Miladin Stefanović

  • PDF
Image 

Naslov: CIM sistemi

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autori: Dr Miladin Stefanović

Rezime:
U prvom poglavlju pod naslovom Uvod u CIM sisteme prezentovana su proizvodna preduzeća i zahtevi koji se pred proizvodne sisteme postavljaju na savremenom tržištu. Definisani su pojam CIM sistema, i date prednosti i načini implementacije CIM sistema. Takođe su detaljno razmatrani CIM refrerentni modeli. Autor daje poređenje CIM modela i ukazuje na značaj CIM modela i modela poslovnih procesa u preduzeću.

U drugom poglavlju pod naslovom Infomacioni sistemi koncizno je predstavljena značajna oblast informacionih sistema. Dati su osnovni pojmovi o softveru, hardveru, računarskim mrežama i mrežnim protokolima (MAP, TOP, ISO/OSI). U poglavlju su prezentovani sistemi za automatsku identifikaciju i prikupljanje podataka, sistemi za akviziciju podataka, bar kod i RFID sistemi. Za informacione sisteme je naročito značajno da se razmena podataka između komponenti sistema i sistema i okoline odvija u standardnoj neutralnoj forumi, te su prikazani EDI i XML sistemi. Autor je prikazao značaj IS za koncept CIM sistema.

U trećem poglavlju Kompjuterom podržano projektovanje, planiranje i proizvodnja detaljno su predstavljeni CAD, CAM i CAPP sistemi. Naročita pažnja je posvećena integraciji ovih sistema. Prikazani su osnovni elementi STEP standarda i STEP-NC. Takođe su prezentovani PDM sistemi, načini implementacije i mogućnosti integracije u Internet okruženju kao i mogućnosti integracije sa ERP sistemima.

U četvrtom poglavlju Kompjuterom upravljana proizvodna tehnologija predstavljeni su fleksibilni proizvodni sistemi i njegove komponente: CNC sistemi sa programiranjem, DNC, MES, PLC i AC upravljački sistemi. Prezentovani su i pomoćni sistemi transporta, AGV, skaldištenja AS/RS i industrijski roboti. Autor je prezentovao softverska rešenja i dao smernice za izbor simulacionog i drugog softvera. Autor je takođe prezentoav osnovne elemente za programiranje CNC, PLC i IR.

U okviru petog poglavlja Upravljanje kvalitetom autor je predstavio kvalitet na svim nivoima u preduzeću. Predstavljeni su CAQ, CIQ i TQM sistemi. Dat je pregled alata, metoda i tehnika unapređenja kvaliteta. Autor je naročitu pažnju posvetio integraciji i integrisanom projektovanju i implementaciji TQM i CIM sistema.

U okviru šestog poglavlja Integracioni sistemi i metode predstavljeni su MRP, MRP II, ERP, ERP II sistemi. Zatim su prikazani SCM i CRM sistemi. Takođe su prezentovani pristupi i tehnike EAI. Autor je uporedio različite sisteme i dao moguće pristupe i njihovoj integraciji i prikazao relevantne metode analize i dekompozicije sistema: SSA, BSP, HIPO...

U sedmom poglavlju Menadžment CIM tehnologijama autor predstavlja menadžment pristupe i koncepte upravljanja CIM tehnologijama. U okviRu ovog poglavlja predstavljeni su koncepti: strategijskog menadžmenta tehnologijama, just-in-time, konkurentnog inženjerstva i menadžmenta znanjem. Autor je istakao značaj upravljanja tehnologijom i ukazao na mesto ljudskih resursa u implementaciji, održavanju i razvoju CIM sistema.  
 
Sadržaj: 

1. Uvod u CIM sisteme
2. Informacioni sistemi
3. Kompjuterom podržano projektovanje, planiranje i proizvodnja
4. Kompjuterom upravljana proizvodna tehnologija
5. Upravljanje kvalitetom
6. Integracioni sistemi i metode
7. Menadžment CIM tehnologijama
    Spisak referenci i literature je dat na kraju svakog poglavlja, kao i lista korisnih linkova