Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2005) - Primena računara – MS Office - N.Grujović, V.Dimitrijević, N.Milivojević

(2005) - Primena računara – MS Office - N.Grujović, V.Dimitrijević, N.Milivojević

  • PDF
Image 

Naslov: Primena računara – MS Office

Tip: Pomoćni udžbenik

Autori: Prof. dr Nenad Grujović, Vladimir Dimitrijević, Nikola Milivojević

Rezime:
U prvom poglavlju daju se definicije osnovnih informatičkih pojmova. Detaljno su opisani sastavni delovi računara i značaj softvera za njegov rad. Ukazano je na potrebu zaštite podataka i značaj borbe protiv računarskih virusa. Date su osnovne informacije o računarskim mrežama, kao i o zastupljenosti računara u svakodnevnom životu.

U drugom poglavlju su prikazani osnovni principi rada na računaru i rada sa datotekama. Opisane su osnovne karakteristike operativnog sistema Windows i rada u njemu, kao i postupci podešavanja radnog okruženja. Detaljno su prikazane tehnike upravljanja datotekama, a posebna pažnja posvećena je korišćenju programa Windows Explorer i mogućnostima koje on pruža pri upravljanju datotekama.

Treće poglavlje detaljno opisuje mogućnosti programa MS Word u obradi teksta. Čitaocu je detaljno predstavljen način korišćenja ovog programa. Opisani su postupci unosa teksta i njegovog uređenja. Dat je pregled operacija koje korisniku programa MS Word omogućavaju uređenje dokumenata i njegovo štampanje. U ovom poglavlju su opisane i neke napredne tehnike koje se odnose na rad sa tabelama, slikama, crtežima i dijagramima u MS Word dokumentima.

Osnovne karakteristike rada u programu MS Excel date su u četvrtom poglavlju. Obrađene su osnovne tehnike rada sa MS Excel tabelarnim proračunima i sa radnim listovima u njima. Detaljno su opisani postupci unosa podataka i kreiranja matematičkih formula. Prikazane su operacije koje korisniku programa MS Excel omogućavaju uređenje izgleda radnih listova, pronalaženje i zamenu podataka, kao i formatiranje podataka. Posebna pažnja posvećena je radu sa formulama i funkcijama. Opisane su i napredne tehnike koje korisniku programa MS Excel omogućavaju rad sa slikama i drugim grafičkim elementima. Postupak kreiranja grafikona i podešavanja njihovih karakteristika prikazan je pregledno i detaljno.

Peto poglavlje omogućava čitaocu da se upozna sa tehnikom kreiranja prezentacija u programu MS PowerPoint. Predstavljeni su načini formiranja i uređivanja slajdova, kao i postupak dodavanja teksta, slika, grafikona i dijagrama u prezentacije. Demonstrirani su osnovni načini animiranja slajdova u prezentaciji, a detaljno je objašnjen način podešavanja za prikazivanje i samog prikazivanja kreirane PowerPoint prezentacije.

U poslednjem, šestom poglavlju autori omogućavaju čitaocu da sagleda mogućnosti računara u pogledu pronalaženja informacija i komunikacije. Pored opštih informacija o Internetu, izneti su osnovni podaci o radu sa programom Internet Explorer. Detaljno je opisan način pretraživanja Interneta i pronalaženja željenih informacija korišćenjem Internet pretraživača. Posebna pažnja posvećena je korišćenju elektronske pošte, savremenog servisa za komunikaciju pomoću računara. Korišćenje programa MS Outlook za rad sa elektronskom poštom, kreiranje i slanje poruka elektronske pošte objašnjeni su u ovom poglavlju na jednostavan i razumljiv način.
 
Sadržaj: 

  1. Osnovni pojmovi
  2. Osnove rada na računaru
  3. Uređenje teksta uz pomoć kompjutera
  4. Korišćenje kompjutera za tabelarno prikazivanje i obradu podataka
  5. Predstavljanje podataka i pravljenje prezentacija
  6. Korišćenje računara za skupljanje informacija i komunikaciju