Mon20052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Održano 37. Savetovanje proizvodnog mašinstva Srbije

Održano 37. Savetovanje proizvodnog mašinstva Srbije

  • PDF

image004Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 25. i 26. oktobra 2018. je održana konferencija 37. Savetovanje proizvodnog mašinstva Srbije SPMS 2018 i 37th International Conference on Production Engineering of Serbia ICPE-S 2018. koja se tradicionalno organizuje od 1965. godine, kada je osnovana Zajednica naučno-istraživačkih institucija proizvodnog mašinstva Jugoslavije. Zajednicu su sačinjavali mašinski fakulteti i istraživački instituti iz skoro svih republičkih centara tadašnje države. Zajednicu institucija proizvodnog mašinstva Srbije danas čine:
• Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
o Departman za proizvodno mašinstvo i
o Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment;
• Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu,
o Katedra za proizvodno mašinstvo
• Mašinski fakultet, Univerzitet u Nišu,
o Katedra za proizvodno informacione tehnologije
• Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu,
o Katedra za proizvodno mašinstvo
• Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Univerziet u Kragujevcu,
o Katedra za mehatroniku
• Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Univerziet u Kragujevcu,
o Katedra za proizvodno mašinstvo
• Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i
o Katedra za proizvodno mašinstvo
• LOLA Institut d.o.o. u Beogradu.

Prethodna Savetovanja u Kragujevcu su održana 1969. (5. Savetovanje), 1985. godine (19. Savetovanje) i 2006. (31. Savetovanje).

Na svečanom otvaranju Konferencije učesnike su pozdravili prof. dr Bogdan Nedić, predsednik Organizacionog odbora i predsednik Izvršnog odbora Zajednice institucija proizvodnog mašinstva Srbije, dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Dobrica Milovanović, pukovnik Slavko Rakić, načelnik odeljenja u sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane i v.d. rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, koji je zvanično otvorio Konferenciju.

U okviru konferencije, Zajednica institucija proizvodnog mašinstva Srbije, poznatim i priznatim naučnim i stručnim radnicima za izuzetan doprinos razvoju proizvodnog mašinstva Srbije dodeljuje Povelju i Plaketu "Prof. dr Pavle Stanković". Ove godine Povelja i Plaketa "Prof. dr Pavle Stanković" dodeljena je:
- Prof. dr Vidosavu Majstoroviću, redovnom profesoru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
- Prof. dr Miroslavu Radovanoviću, redovnom profesoru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.
Za izuzetan doprinos razvoju proizvodnog mašinstva Srbije Diploma "Prof. dr Pavle Stanković" je dodeljena Lola institutu iz Beograda.

Na početku Konferencije je istaknuta neophodnost sećanja na istaknute profesore, koji su preminuli pre održavanja ove konferencije:
- prof. dr Vladimir Milačić (1934-2018), profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, utemeljivač razvoja i primene proizvodne kibernetike i kibernetskog razumevanja proizvodnih tehnologija i
- prof. dr Branko Ivković (1931-2016), profesor Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, vizional i nosilac razvoja i primene istraživanja u oblastima obrade metala rezanjem i tribologije.
Ovi profesori su dali ogroman doprinos proizvodnom mašinstvu, bili su poznati i priznati širom sveta i svako podsećanje na njih treba da ukaže na puteve i putokaze koje su ostavili iza sebe.

Na ovogodišnjoj konferenciji su izloženi radovi autora iz Srbije i inostranstva. U želji da konferencija okupi na prvom mestu domaće autore koji će svojim radovima dati sliku stanja u istraživanjima i privredi Srbije, zvanični jezik konferencije je bio srpski i engleski. Na Savetovanju su bile zastupljene sve aktuelne teme proizvodnog mašinstva sa akcentom na Industriju 4.0, na nove tehnologije i njihov značaj uvođenja u proizvodne procese. Plenarna predavanja su ukazala na neophodnost integracije proizvodnih sa informaciono komunikacionim tehnologijama koje treba da omoguće revitalizaciju privrede Srbije i društva u celini i priključivanje Srbije četvrtoj industrijskoj revoluciji. Plenarna predavanja su bila:
1. Vidosav Majstorović, CYBER PHYSICAL MANUFACTURING – STATE OF THE ART
2. Goran Putnik, HOLON RAZVOJA PROIZVODNOG MAŠINSTVA SRBIJE: Poruke za budućnost iz istorije
3. Petar Petrović, INDUSTRIAL RENAISSANCE AND GLOBAL ECONOMIC FRAMEWORK - Improtance, Role and Mission of Knowledge and Innovation Communities for Manufacturing in Europe and Serbia

37. Savetovanje proizvodnog mašinstva je organizovano kao jedna od mnogobrojnih konferencija u organizaciji fakulteta i članova Zajednice institucija proizvodnog mašinstva Srbije. U poslednje dve godine autori na ovim konferencijama su objavili preko 400 radova iz oblasti proizvodnog mašinstva, što posebno svedoči o vitalnosti istraživačkog kadra na ovim prostorima. Savetovanje proizvodnog mašinstva Srbije sa dugom tradicijom, je i ovaj put doprinelo da se još uvek sa velikom dozom optimizma razmišlja o budućnosti nauke i industrije kod nas.

Organizacioni odbor zahvaljuje svim domaćim i stranim autorima, članovima recenzetskog tima, kao i institucijama i pojedincima, koji su doprineli kvalitetnoj realizaciji 37. Savetovanja proizvodnog mašinstva Srbije.

Press clipping>>>

Poslednje ažurirano utorak, 06 novembar 2018 10:13