Thu25042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Svečanost povodom izbora profesora Miloša Kojića za redovnog člana SANU

Svečanost povodom izbora profesora Miloša Kojića za redovnog člana SANU

  • PDF

Uručivanje knjigeČast nam je i zadovoljstvo da obavestimo javnost da je na Izbornoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti, održanoj 8. novembra 2018. godine, za redovnog člana SANU iz Odeljenja tehničkih nauka izabran dr Miloš Kojić, redovni profesor u penziji Mašinskog fakulteta u Kragujevcu (današnjeg Fakulteta inženjerskih nauka).

Tim povodom je na Fakultetu inženjerskih nauka 13. novembra 2018. održana Svečana sednica Nastavno-naučnog veća.

Sednicu je otvorio dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Dobrica Milovanović. Detalje iz biografije akademika Kojića prezentovao je nekadašnji nadareni student, a zatim i dugogogodišnji saradnik prof. Kojića, danas redovni profesor FIN-a i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović. Putem video poruke čestitke iz SAD je uputio inostrani član SANU, prof. Mauro Ferari. Akademik Vladan Đorđević, jedan od potpisnika referata za izbor prof. Kojića za redovnog člana SANU, izneo je detalje o naučnom radu i doprinosu prof. Kojića. Pozdravnu reč je uputio i potpredsednik SANU, akademik Zoran Popović.

Referat za izbor prof. Kojića za redovnog člana SANU>>>

Novoizabrani redovni član SANU, naš dugogodišnji redovni profesor, nekadašnji dekan Mašinskog fakulteta i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Miloš Kojić, zahvalio se na čestitkama i priređivanju svečanosti i izrazio nadu da će primer njegovog životnog puta, od talentovanog đaka osnovne škole u Zakuti, preko daljeg školovanja, akademske karijere, građenja integriteta naučnika svetskog nivoa, do izbora za redovnog člana SANU, biti inspirativan za mlade naučnike, ali i pripadnike drugih profesija.

Svečanost je svojim nastupom obogatio umetnik na fruli Bora Dugić sa saradnicima.

DekanRektorAkademik Vladan ĐorđevićAkademik Zoran PopovićAkademik Kojić

Više fotografija je dostupno u galeriji našeg sajta>>>

Press clipping>>>

Poslednje ažurirano sreda, 14 novembar 2018 14:02