Wed01052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2004) - Projektovanje putničkih automobila - Dr Miroslav Demić

(2004) - Projektovanje putničkih automobila - Dr Miroslav Demić

  • PDF
Image 

Naslov: Projektovanje putničkih automobila

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autori: Prof. dr Miroslav Demić

Rezime:
Knjiga “Projektovanje putničkih automobila” je monografskog karaktera, a rezultat je autorovih istraživanja u oblasti putničkih automobila i izvođenja nastave na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu - smeru za motorna vozila i motore.
Prvenstveno je namenjena projektantima automobila, ali može koristiti i studentima smera za motorna vozila i motore na mašinskim i srodnim tehničkim fakultetima. Ona sadrži obilje empirijskih podataka i preporuka, tako da predstavlja korisno štivo i za početnike u oblasti projektovanja vozila.
Kako je čitaocima, iz prethodnih kurseva, poznat čitav niz disciplina iz oblasti motornih vozila (Teorija kretanja, konstrukcija, ispitivanje, dinamika, motori sa unutrašnjim sagorevanjem, bezbednost vozila i sl.), u knjizi nije dat detaljan prikaz klasičnih, već je pažnja posvećena novim sistemima koji nalaze primenu kod savremenih automobila. Koristim priliku da se zahvalim recenzentima prof. dr Dušanu Simiću, akademiku Akademije kvaliteta Ruske Federacije – Mašinski fakultet u Kragujevcu, prof. dr Dimitriju Jankoviću – Mašinski fakultet u Beogradu i prof. dr Ferencu Časnjiju - Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, na idejama, podstreku, savetima, korisnim sugestijama i učinjenim naporima da knjiga dobije ovakav sadržaj.
Posebno se zahvaljujem sponzoru knjige, Zastava automobili a. d., bez čije, sveukupne, a posebno finansijske podrške, ona ne bi bila štampana.
Želim da istaknem da u oblasti automobilizma, u našoj zemlji, postoji šarenilo u korišćenju termina, tako da sam ja, umesto «putnički automobil», ili «putničko motorno vozilo», najčešće koristio «automobil». Zbog složenosti materije i zahteva za što sažetijom knjigom, verujem da su učinjeni i propusti, pa su mi sugestije poštovanih čitalaca dobrodošle.