Wed26012022

Poslednje izmene07:06:59 PM GMT

CloudiFacturing

  • PDF

CloudiFacturing: Cloudification of Production Engineering for Predictive Digital Manufacturing.Horizon2020.Optimization of the Production Process of Metal Structures Using OSICE. Grant agreement by the EC no. 768892. Subcontractor of Fraunhofer, Germany, 2019.

image001

U okviru evropskog CloudiFacturing projekta (https://www.cloudifacturing.eu), istraživači Fakulteta inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, učestvuju u realizaciji eksperimenta br 13: Optimization of the Production Process of Metal Structures Using OSICE koji podrazumeva razvoj softverskog rešenja za optimizaciju proizvodnje u metalskoj industriji.
U okviru CloudiFacturing projekta će istraživači Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa istraživačima Centra za računarsko modelovanje i optimizaciju (CERAMO), Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i ekspertima sa Fraunhofer instituta (https://www.fraunhofer.de) iz Nemačke, raditi na razvoju platforme koja će malim i srednjim preduzećima omogućiti da koriste ogromnu proračunsku snagu Cloud-a za rešavanje kompleksnih optimizacionih problema, bez obzira na njihove finansijske mogućnosti i nivo znanja i tehnologija kojima raspolažu. Razvijena platforma će eksperimentalno biti implementirana u nemačkoj kompaniji MV Engineering (http://www.mv-engineering.com), što će ovom proizvođaču šinskih vozila omogućiti optimizaciju paleta za transport delovavagona. Optimizacioni algoritmi će u obziruzimati ne samootpornost konstrukcije palete, već i pojedine elemente tehnološkog procesa, kao što su troškovi sečenja, zavarivanja, sklapanja i transporta.
Sveobuhvatno softversko rešenje za optimizaciju transportnih paleta će uključivati numeričke proračune različitih varijanti konstrukcija palete, za šta će biti korišćen softver PAK, koji se razvija u Laboratoriji za inženjerski softver Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu. Za razvoj korisničke aplikacije za definisanje konstruktivnih i proizvodnih parametara, kao i vizuelizaciju dobijenih optimalnih rešenja će biti zadužena kragujevačka R&D kompanija Vodéna. Logistikom i domenskim znanjem iz oblasti proizvodnje delova za šinska vozila, čitav projekat će podržati i stručnjaci MIND grupe (http://mind.rs), takođe iz Kragujevca.