Sun14042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Master 4.0: Predstavljeni master programi na 13 državnih fakulteta nastali u dijalogu univerziteta i IT industrije

Master 4.0: Predstavljeni master programi na 13 državnih fakulteta nastali u dijalogu univerziteta i IT industrije

  • PDF

 

Vlada Republike SrbijeNa konferenciji za medije u Vladi Republike Srbije predstavljena su četiri interdisciplinarna studijska programa pod jedinstvenim nazivom Master 4.0, nastala kroz blisku saradnju univerziteta i privrede, a u cilju povezivanja savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Okupljeni u četiri konzorcijuma izabrana na javnom konkursu koji je na ideju Inicijative "Digitalna Srbija" realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša krenulo je u proces akreditacije ovih programa, po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je Master 4.0 je rezultat izbora najboljeg sadržaja postojećih programa koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbeđivanju uslova za dalji rast IT sektora i dodala: "Po prvi put naši fakulteti ne nastupaju kao konkurentske već kao partnerske institucije, a veliki deo su eksperti iz prakse koji će studentima preneti znanja i upoznati ih sa korišćenjem najsavremenijih tehnologija i metoda koje se u privredi primenjuju." Premijerka je istakla da od ovih programa očekuje da će obezbediti kvalitetan kadar koji će moći da stvori konkurentsku prednost IT kompanija koje posluju u Srbiji, čime će se obezbediti dalji rast IT industrije.

Ova četiri studijska programa kreirana su kroz saradnju državnih fakulteta koji donose višedecenijsku tradiciju u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta sa preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti obavezne prakse za studente. Master 4.0 programe zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, zatim Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda.

Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obratio se državni sekretar Viktor Nedović: "Ovi programi kreirani su u dijalogu univerziteta i privrede. Slušali smo pre svega potrebe privrede, a ideja je bila da se pomogne razvoju IT stručnjaka koji nedostaju Srbiji. Međutim, to nisu samo programi iz oblasti informacionih tehnologija. To su programi koji treba da unaprede i biznis i znanja iz oblasti ekonomije, finansija, pa i prava. Dakle, svih onih oblasti koje su neka vrsta izazova za IT kompanije koje posluju na tržištu u Srbiji i šire. "Nedović je istakao da snaga ovih programa leži u temeljnom i primenjivom znanju koje će kroz preko 130 predmeta studentima ponuditi više od 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga. "Na svaki od navedenih programa upisaće se najviše 35 studenata" 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa "Digitalna Srbija "stipendirati po pet studenata sa svakog programa," dodao je Nedović.

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga, preduzetništva. Kreiran u dijalogu univerziteta i privrede, očekuje se da će upravo ovaj jedinstveni spoj IT i biznis znanja pomoći nastanak nove generacije digitalnih stručnjaka u našoj zemlji.

Ispred konzorcijuma Elektrotehničkog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, prisutnima se obratio dekan ETF-a Milo Tomašević. "Pored jakih veza koje su fakulteti ostvarili sa privredom, jedna od velikih prednosti Mastera 4.0 je upravo interdisciplinarnost nastala povezivanjem različitih fakulteta" jedan student će slušati najbolja predavanja sa ETF-a i FON-a, a neće morati da se opredeljuje za bilo koji od ova dva fakulteta," rekao je Tomašević.

Jedan od zahteva javnog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani bio je i da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će se tako studenti imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona.

Među nagrađenim konzorcijumima je i Univerzitet u Kragujevcu koji je okupio četiri fakulteta. "Fakulteti su i dalje jedine institucije koje mogu da pruže znanja na nivou koji je potreban privredi. Njihova suštinska prednost je ta što nude živog predavača koji je ekspert iz date oblasti i sa kojim student može da vodi dijalog. Pored redovnog susreta sa realnim poslovnim problemima na obaveznim praksama u kompanijama, direktni kontakt sa vrhunskim stručnjacima je nešto što neformalni internet kursevi sličnog sadržaja ne mogu da ponude," rekao je Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Medijima se obratio i Stefan Salom, suosnivač Infostuda i član Upravnog odbora Inicijative "Digitalna Srbija". "Postojeći studijski programi u našoj zemlji ne prate dovoljno potrebe privrede. Istraživanje Infostuda je pokazalo da 95% IT kompanija ima teškoće pri pronalaženju kompetentnih IT stručnjaka. Često, kao nedostatak postojećih obrazovnih programa, poslodavci iz IT sektora navode da su, nakon školovanja, studenti usmereni ili na tehnička ili na biznis znanja, dok su vrlo retki oni koji imaju oba, a koji su industriji i najpotrebniji," rekao je Salom. "Zato su kompanije koje okuplja Inicijativa "Digitalna Srbija" pokrenule ovaj projekat i odlučile da podrže uključene fakultete obezbeđujući potrebnu IT opremu, kao i stipendirajući po pet najboljih studenata na svakom programu, bez obaveze prakse ili zaposlenja," istakao je Salom.

Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, kao i Univerzitet u Kragujevcu su u procesu akreditacije svojih Master 4.0 programa predviđenih da počnu od oktobra 2019, dok je početak preostala dva programa planiran za drugi semestar, odnosno januar 2020.

Prema uslovima konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na kome su dobili sredstva za realizaciju programa, sve uključene visokoškolske institucije u obavezi su da omoguće upis najmanje dve generacije studenata.

 

Poslednje ažurirano sreda, 11 septembar 2019 11:46