Fri19042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Laboratorije Laboratorija za termodinamiku i termotehniku

Laboratorija za termodinamiku i termotehniku

  • PDF

Program rada Laboratorije obuhvata aktivnosti u oblasti Tremodinamike, Termotehnike, Klasične energetike, i Procesne tehnike. Takodje laboratorija je aktivna u oblasti Energetike u zgradarstvu i Obnovljive energetike i u oblasti Solarne energije, biomase, i geotermalne energije. U ovim oblastima aktivnosti laboratorije su vezane za naučno istraživački rad, obrazovanje, struku i izdavaštvo. Svoje aktivnosti Laboratorija obavlja za Ministarstvo za nauku i tehnologiju Republike Srbije, Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije, UNESCO, Evropsku komisiju za nauku, i razna pravna i fizička lica. 

Image
 
Slika 1 - Razvijene instalacije (a) Geotermalna toplotna pumpa sa grejno-rashladnim uredjajima, (b) Instalacija za akumulaciju toplotne i elektroenergije  

Koncentrator za dobijanje toplotne energijeImage

Image

Slika 2 - Razvijeni prototipovi za korišćenje Solarne energije: (a) Koncentrator za dobijanje toplotne energije; (b) Hibridni kolektor za dobijanje toplote i elektroenergije, (c) Hibridni koncenrator za proizvodnju toplote I elektroenergije.

Raspoloživa oprema

Laboratorija raspolaže savremenom računarskom, i mernom opremom koja služi za naučno-istraživački rad, nastavu, rad na "terenu" i pružanje usluga industriji. Izmedju ostalog laboratorija raspolaže sledećom mernom opremom:

1. Anemometrima sa vrelom žicom za merenje brzine fluida, 2. ultrazvučnim meračom protoka tečnosti, 3. termovizijskom infracrvenom kamerom, 4. infracrvenim termometrima, 5. kombinovanim instrumentom za merenje vlažnosti, temperature i brzine strujanja vazduha, 6. manometrima, 7. stroboskopom, 8. meračom jačine svetlosti, 9. piranometrom za merenje jačine sunčevog zračenja, 10. analizatorom produkata sagorevanja, 11. analogno-digitalnim pretvaračima radi monitoringa, automatizacije, i upravljanja merenjima pomoću kompjutera i interneta.

ImageImage

Slika 3 - (a) Korišćenje infracrvene (b) Merenje protoka vode ultrazvučnim meračem protoka

Delatnost Laboratorije (obrazovna, naučno-istraživačka, izdavačka...),

Obrazovna delatnost se svodi na laboratorijsku edukaciju studenata na osnovnim, diplomskim i doktorskim studijama na sledećim predmetima: Termodinamika; Prenos Toplote i Mase, i Grejanje, Klimatizacija i Solarna Energija (na osnovnim akademskim studijama), Uredjaji i postrojenja za grejanje i klimatizaciju; Solarna tehnika (na diplomskim akademskim studijama), i Prenos Toplote i Mase, Modeliranje Energetsko-Ekeološkog Ponašanja Zgrada, i Solarne Tehnike (na doktorskim studijama). Naučno-istraživačka aktivnost se sastoji iz istraživanja, razvoja, projektovanja i pružanja pomoći pri uvođenju u industrijsku proizvodnju, uređaja i postrojenja iz termotehnike, procesne tehnike, i energetike,

ImageImage

 Slika 4 - Ispitivanje performansi (a) radijatora (b) solarnih uredjaja

Stručna aktivnost se sastoji iz ekspertize, atestiranja, sertifikovanja i revizije uradjenih projekata uređaja i sistema termotehnike, procesne tehnike, i konvecionalne i obnovljive energetike, sa aspekta minimiziranja potrošnje toplotne, električne i drugih vidova energije u njima kao i minimiziranja globalnih i lokalnih zagadjenja pri primeni tih uredjaja, razvoja softvera za proračun, baza podataka, ekspertnih sistema, baza znanja i prototipova iz oblasti termotehnike, procesne tehnike, i konvecionalne i obnovljive energetike, razvoja specijalističkih studija i permanentnog obrazovanje.

Rezultati laboratorije

U Laboratoriji je razvijen i razvija se veliki broj postrojenja, mašina i uređaja u oblasti procesne tehnike, termotehnike i konvecionalne i obnovljive energetike, uz korišćenje savremenih svetskih dostignuća i najnovijih tehnika i tehnologija. Tako su u Laboratoriji su razvijene sledeće instalacije

1. Instaracija za merenje karakteristika radijatorskih grejnih tela
2. Instalacija za grejanje i hladjenje pomoću geotermalnih toplotnih pumpi
3. Instalacija za akumuliranje tople vode i elektroenergije koji su dobijeni iz Solarne energije.

U Laboratoriji su razvijeni sledeći prototipovi za korišćenje Solarne energije:

(a) Koncentrator za dobijanje toplotne energije;
(b) Hibridni kolektor za dobijanje toplote i elektroenergije,
(c) Hibridni koncenrator za proizvodnju toplote I elektroenergije.

U laboratoriji se radilo na većem broju domaćih projekata kao što su:

NPEE403-109A Program uvođenja i praćenja efekata primene merača količine toplote u sistemu centralnog grejanja u Kragujevcu
NPEE708-1003B Razvoj i istraživanja hibridnog ravnog prijemnika Solarne energije za toplotnu i elektroenergetsku konverziju.
NPEE243001 Uticaj snižavanja temperature vode u sekundarnom toku na smanjenje potrošnje energije u sistemu centralnog grejanja
NPEE9273003. Razvoj Solarnog asimetričnog stacionarnog paraboličnog koncentratora za produkciju elektroenergije i toplote.
U Laboartoriji se radilo i radi na inosotranim projektima kao što su Framework 6 project with Commission of the European Communities "Rural Sustainable Development Through Integration Of Renewable Energy Technologies In Poor European Regions" Framework 7 project. Energy Foresight Network.  

Upravnik laboratorije: dr Nebojša Lukić, redovni profesor