Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2003) – Priručnik za Termodinamiku – Gasovi i pare – Nebojša Lukić

(2003) – Priručnik za Termodinamiku – Gasovi i pare – Nebojša Lukić

  • PDF
Image 

Naslov: Priručnik za Termodinamiku – Gasovi i pare

Tip: Pomoćni udžbenik

Autori: Nebojša Lukić

Rezime: 

Priručnik na 124 stranice u vidu tabela, dijagrama i jednačina, pruža obilje podataka vezanih za fizičke i pre svega termodinamičke kakrakteristike gasova i para. Priručnik se uslovno može podeliti na pet celina:
- Osnovni podaci o jedinicama SI sistema, tablice za konverziju.
- Termodinamičke karakteristike idealnih i realnih gasova.
- Termodinamičke karakteristike ključalih tečnosti, suvozasićenih i pregrejanih para odabranih supstanci, kakve su atmosferski, industrijski i rashladni gasovi.
- Termodinamičke karakteristike idelanih gasova i vodene pare, predstavljene u vidu kompjuterskih jednačina.
- Prilozi, kakvi su h-x dijagram za vlažan vazduh, h-s dijagram za vodenu paru.
Svi podaci su dati pregledno, sistematično, u osnovnim ili izvedenim jedinicama SI sistema. Pored svake priložene tabele, dijagrama i jednačine, naznačena je literatura iz koje su dati podaci preuzeti. Napredak u odnosu na raspoložive priručknike za Termodinamiku na srpskom jeziku je učinjen u pogledu prezentovanih jednačina za izračunavanje termodinamičkih karakteristika odabranih idealnih gasova i vodene pare, prilagođenih korišćenju na računaru. Priručnik daje i termodinamičke karakteristike većeg broja gasova, radnih fluida u rashladno-grejnoj tehnici, počev od amonijaka, pa sve do savremenih radnih fluida, R170, R600. U priručniku nalazimo obilje podataka za fluide, kakvi su vazduh i voda, u svim oblicima gasovite i delimično tečne faze (idealan gas, realan gas, ključala tečnost, suvozasićena para, pregrejana para, standardna atmosfera). Priručnik je jedna od najkorišćenije literature u oblasti energetske nauke i tehnike. Priručnik za Termodinamiku – Gasovi i pare predstavlja savremen, koristan, praktično neophodan pomoćni udžbenik u procesu izvođenja nastave na višim školama i fakultetima iz svih disciplina koje tretiraju prezentovane oblasti. Možda još veća primena ovaj udžbenik očekuje u raznovrsnim termotehničkim proračunima. Udžbenik ne pretenduje da bude sveobuhvatno, enciklopedijsko izdanje koje je glomazno i često neprikladno za svakodnevnu upotrebu. Ovaj pručnik predstavlja pregled, sažetak najpotrebnijih i najkorišćenijih podataka u oblaasti gasova i para.