Sat27042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Tim sa Mašinskog fakulteta iz Kragujevca putuje na svetsko finale u Parizu

Tim sa Mašinskog fakulteta iz Kragujevca putuje na svetsko finale u Parizu

  • PDF
ImageJuče je u Palati Srbija završeno lokalno finale Microsoftovog Imagine Cupa, najvećeg svetskog takmičenja za studente u upotrebi informacionih tehnologija. Od ukupno četiri tima sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, koja su se takmičila u kategoriji „Dizajn softvera“, tim Cluster sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu je dobio priliku da svoj projekat FEAT prikaže na svetskom finalu Imagine Cupa, koje će se održati početkom jula u Parizu. Tema ovogodišnjeg takmičenja, šestog po redu, je upotreba informacionih tehnologija kao podrške održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

„Microsoft ovim takmičenjem podstiče mlade da upotrebljavaju tehnologije u korisne svrhe, kao što je zaštita životne sredine, i meni je pripala velika čast da pozdravim mlade ljude koji su svoje znanje i inventivnost uložili u projekte koje će predstaviti danas“, rekao je na otvaranju Dejan Cvetković, generalni direktor Microsofta u Srbiji.

Po prvi put, lokalno finale Imagine Cupa podržalo je i Ministarstvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije. „Odlučili smo se da podržimo ovo Microsoftovo takmičenje jer se ono odlično uklapa u ciljeve koje smo odredili nedavno usvojenom Strategijom za mlade. Mladi će ovako više koristiti informacione tehnologije, i na korisniji način provoditi svoje slobodno vreme“, rekla je u obraćanju prisutnima Snežana Samardžić-Marković, ministarka za omladinu i sport.

Za svih devet takmičarskih kategorija Imagine Cupa 2008 u Srbiji se prijavilo skoro 400 učesnika, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine. Takmičenje su podržali i brojni sponzori, kompanije HP, Pexim, Telenor i DonCafe. „HP je podržao ovo takmičenje kao samo jedan od dokaza kako su informacione tehnologije postale deo naše svakodnevice, i mi mislimo da je ovo pravi način kako studenti mogu iskoristiti svoju inventivnost u korisne svrhe, kao što je zaštita životne sredine“, kaže Ivana Jovanović, marketing menadžer kompanije HP u Srbiji.

O pobednicima je odlučivao šestočlani žiri, u sastavu: Miloš Milosavljević (Microsoft), Saša Blagojević (HP), Goran Predović (Microsoft Razvojni centar Srbija), Aleksandar Milošević (Pexim) i Srđan Božović (MFC-SpiderNet), a po prvi put je u žiri lokalnog finala Imagine Cupa uključen i član koji nije iz IT sveta. U pitanju je Slobodan Bubnjević, novinar nedeljnika Vreme, koji prati IT tržište, ali i ekološke teme.

Cluster_team

Članovi tima Cluster sa prvom nagradom – plaćenim putem za Pariz, koju im je dodelio Zoran Subić, menadžer akademskih programa Microsofta u Srbiji

Svetsko finale Imagine Cupa 2008 će biti održano od 3. do 8. jula u Parizu, a Microsoft će pokriti troškove puta i smeštaja svih takmičara iz Srbije. „Imajući u vidu odlične rezultate koje su timovi iz Srbije ostvarili ranijih godina, očekujemo da naši predstavnici i ovog puta ostvare zapažen uspeh i u ostalim kategorijama takmičenja, kao što su, na primer, Projekat Hošimi i Projektovanje igara“, ističe Zoran Subić, menadžer akademskih programa u kancelariji Microsofta u Srbiji.

Za dodatne informacije o takmičenju Imagine Cup 2008 posetite Web lokaciju www.imaginecup.com

Poslednje ažurirano ponedeljak, 19 maj 2008 21:24