Wed24042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Jeftiniji i bolji od stranih uzora

Jeftiniji i bolji od stranih uzora

  • PDF
ImageStudent doktorskih studija na kragujevačkom Mašinskom fakultetu Milan Grujović napravio je laboratorijski model helikoptera, kojim se upravlja pomoću računara.

On, s jedne strane, predstavlja svojevrsno nastavno pomagalo koje studentima omogućuje da ovladaju tehnikom automatskog upravljanja mehaničkim modelima, ali je i proizvod s konkretnom cenom na tržištu, pre svega inostranom. Prema oceni rukovodstva i većine profesora Mašinskog fakulteta, laboratorijski model helikoptera jedan je od najboljih, ako ne i najbolji studentski proizvod u istoriji te visokoškolske ustanove.

Na Mašinskom fakultetu tvrde da je Grujovićev laboratorijski helikopter prvi proizvod te vrste u Srbiji i da je, iako rađen po uzoru na istovetne inostrane projekte, po nekim rešenjima bolji od stranih uzora.

- Uspeo sam da napravim domaću i jeftiniju varijantu laboratorijskog modela helikoptera, koji je, po oceni mojih kolega, možda i bolji od istovetnih inostranih proizvoda. Široj javnosti treba pojasniti da moj model laboratorijskog helikoptera radi po principima pravog helikoptera. Drago mi je što će moj projekat služiti za edukaciju studenata u mnogim naučnim disciplinama, od oblasti dinamičkih sistema, preko mehanike i aerodinamike do automatskog upravljanja - objašnjava za Danas Milan Grujović.

Njegov mentor prof. dr Milan Matijević ističe da u zemljama Zapadne Evrope i u Americi laboratorijske modele helikoptera i njemu slične proizvode izrađuju specijalizovane firme, koje ih potom prodaju na tržištu po vrlo visokim cenama.

- Rečje o visokosofisticiranim proizvodima čija izrada zahteva poznavanje informacionih tehnologija, mašinskih elemenata i konstrukcije, mehanike i aerodinamike, energetske elektronike i drugih znanja i veština, među koje spadaju i preduzetničke sposobnosti i umešnost komunikacije sa mnoštvom ljudi različitih profesija i nivoa obrazovanja, koji su bili uključeni u realizaciju projekta - kaže dr Matijević

Dodaje da se značaj Grujovićevog rada ogleda i u činjenici da sve veći broj studenata Mašinskog fakulteta kreće ili pokušava da krene njegovim putem, nastojeći da realizuje sopstvene projekte.

- Godinama unazad potcenjivali smo praktičan rad i školovali „knjiške“ kadrove koji nisu bili mnogo spremni za realan život. U svetu se drugačije radilo i radi i krajnje je vreme da i mi primenimo tu praksu prestižnih svetskih univerziteta, s ciljem da dobijemo stručnjake spremne za suočavanje sa realnim životom, odnosno sa problemima u industriji i privredi - kaže profesor Matijević, napominjući da upravo Grujovićev projekat predstavlja pravi primer uravnoteženosti teorijskog znanja i praktičnog umeća.

Realizacija Grujovićevog laboratorijskog modela helikoptera podržana je i u okviru JEP TEMPUS projekta koji zajednički realizuju Imperijal koledžiz Londona, Univerzitet u Maribroru, Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Mašinski fakultet u Kragujevcu. Cilj projekta je interdisciplinarna edukacija inženjerskog kadra, pošto granice u svetu nauke između mašinstva, elektrotehnike, informatike i drugih disciplina sve brže nestaju.

Autor: Zoran Radovanović, Izvor: Danas