Sat27042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Počelo prijavljivanje na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Počelo prijavljivanje na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

  • PDF
ImagePotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić uputio je danas poziv pronalazačima i inovatorima da učestvuju na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u 2009. godini.
Đelić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom proglašenja početka takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, naveo da se prijave dostavljaju do 31. marta, a da je finale takmičenja 26. decembra. 
Početni nagradni fond je 12 miliona dinara, ali očekujemo da on tokom godine bude uvećan i da pobednici takmičenja dobiju više od dva miliona dinara, rekao je ministar i dodao da na takmičenju mogu da učestvuju pronalazači iz Srbije i Republike Srpske, kao i državljani Srbije koji privremeno žive u inostranstvu.
Prema njegovim rečima, takmičenje je organizovano u pet kategorija – realizovane inovacije, energetska efikasnost, inovativne ideje, potencijali i inovativne opštine.
Đelić je podsetio na to da se takmičenje za najbolju inovaciju organizuje od 2005. godine i da je do sada na njemu učestvovalo 3.500 inovatora, pri čemu je na osnovu njihovih ideja osnovano 36 preduzeća napredne tehnologije i zaposleno 105 ljudi.
On je objasnio da je namera Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj da organizovanjem takmičenja za najbolju inovaciju promoviše preduzetničku klimu i obezbedi uslove za to da Srbija postane izvoznik visoke tehnologije, kao i da se u našoj zemlji zaposle visokokvalifikovani kadrovi.
Takmičenje sprovodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj na projektu su Privredna komora Srbije i Radio-televizija Srbije.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 23 februar 2009 10:33