Thu02052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Tim sa Mašinskog fakulteta osvojio 2. mesto na svetskom finalu

Tim sa Mašinskog fakulteta osvojio 2. mesto na svetskom finalu

  • PDF
Image Tim sastavljen od studenata Smera za Informatiku Mašinskog fakulteta iz Kragujevca u sastavu: Veljko Dimović, Vukašin Ćirović, Arso Vukićević i Jelena Crnoglavac sa mentorom Vladimirom Milivojevićem na svetskom finalu
Majkrosoftovog Imagine Cup takmičenja održanom u Kairu, Egipat od 3. do 7. jula osvojio je drugo mesto u kategoriji Live Services, i nagradu od 2500 dolara.  
 
Ovo je prva nagrada za tim iz Srbije u oblasti dizajn softvera od kada se ovo takmičenje održava. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 300.000 studenata a na svetskom finalu je prisustvovalo 450 studenata.
 
Tačan naziv oblasti je Mesh Services & Live framework a cilj je da se nagrade timovi koji su u svojim aplikacijama uspesno primenili Live Web service. Tim iz Kragujevca svoju aplikaciju sa kojom je konkurisao u kategoriji Software design postavio je na Windows Azure Service Platform-u.
 
Pobednički softverski projekat iz Kragujevca „People to People Economy“, sa kojim su 3. jula otputovali u Kairo, baziran je na razmeni usluga i dobara u obrazovanju preko interneta i inspirisan je trenutno najpoznatijim filmskim ostvarenjem „Milioner iz blata“.
 
- Malo novca preostaje za skupe školarine u našoj zemlji, a kamoli za ispunjavanje sna i odlaska na studije ili usavršavanje u inostranstvu. Student koji želi tako nešto, preko našeg sistema može da pronađe odgovarajući koledž u bilo kom delu sveta i raspita se da li im je potrebna usluga, izrada projekta… Kao kontrauslugu, u zavisnosti koliko vredi urađeni posao, umesto novca može da dobije seminar, stipendiju ili smanjenje školarine - kaže Veljko Dimović (23), student treće godine Mašinskog fakulteta u Kragujevcu i šef ekipe koja je nastupala pod nazivom „Brainwave“.
 
- Inspiraciju smo pronašli u liku Džamala Malika iz filma „Milioner iz blata“. On je dobio svoju šansu, ali šta je sa decom i svim mladim ljudima koji nemaju takvu sreću. Zato smo razvili sistem u kojem su svi studenti u ravnopravnom položaju. Prezentacija je bila u znaku kviza „Milioner“, tako da je bila svima razumljiva - kaže Jelena Crnoglavac, koja je radila kompletnu dokumentaciju i prevod za ovaj projekat.
 
Softver koji su napravili studenti iz kragujevačkog tima uključuje popularne socijalne mreže na internetu poput „Lajf spejsa“, „Fejsbuka“ i koristili su najnovije tehnologije koje prevazilaze probleme preopterećenosti interneta.
 
Ovo je drugi put uzastopno da se kragujevački studenti plasiraju na Majkrosoftovo finale. Prošle godine na svetsko takmičenje studenata u upotrebi informacionih tehnologija, koje je održano u Parizu, iz naše zemlje plasirali su se takođe studenti Mašinskog fakulteta iz Kragujevca.