Thu28032024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2009) - Geotermalna energija - Dr Vanja Šuštrešič, Dr Milun Babić

(2009) - Geotermalna energija - Dr Vanja Šuštrešič, Dr Milun Babić

  • PDF
Image 

Naslov: Geotermalna energija 

Tip: Monografija

Autori: Dr Vanja Šuštrešič, Dr Milun Babić 

Rezime: 

Monografija sadrži šest poglavlja, literaturu i tri priloga, na 195 stranica, sa 58 slika i 30 tabela. U okviru prvih pet poglavlja obrađeni su i definisani osnovni načini primene i transformacije geotermalne energije. U okviru šestog poglavlja prikazani su ciljevi, predlozi mera i aktivnosti za intenzivnije korišćenje geotermalne energije, i ujedno su predloženi glavni nosioci i ciljne grupe za realizaciju Strategije razvoja energetike u oblasti intenzivnijeg korišćenja geotermalne energije. Na osnovu mera i aktivnosti opisanih u ovom poglavlju, sačinjen je preliminarni Akcioni plan implementacije razvojne strategije u oblasti korišćenja geotermalne energije.

U prvom poglavlju ove monografije data su uvodna razmatranja prenosa toplote kroz zemljin omotač, kao i zavisnost geotermalnog gradijenta. Zatim su, u drugom poglavlju, definisani osnovi pojmovi geotermalnog potencijala i data je podela geotermalnih izvora, dok je u trećem poglavlju dat kratak istorijski pregled primene i korišćenja geotermalne energije. U četvrtom poglavlju obrađeni su načini primene i transformacije geotermalne energije i ukazano da se danas svet suočava sa sve većom nestašicom energije, posebno električne, te da se, stoga, visoko temperaturni geotermalni izvori najčešće koriste za proizvodnju električne struje. Nisko i srednje temperaturni geotermalni izvori najčešće koriste direktno, ili se primenjuju toplotne pumpe. U ovom poglavlju detaljno su obrađeni sistemi za proizvodnju električne iz geotermalne energije, date su važeće termodinamičke zavisnosti u tim sistemima i prikazane ostale mogućnosti korišćenja geotermalne energije. U okviru ovog poglavlja korišćena su znanja i iskustva stečena na osnovu dosadašnjih istraživanja iz ove oblasti ostvarenih u svetu i kod nas.

U petom poglavlju obrađene su eksploatacione tehnike korišćenja geotermalne energije. Posebno su obrađene tehnike bušenja i načini ugradnje razmenjivača toplote i postavljanja cevi. U okviru ovog segmenta monografije prikazani su ekonomski i ekološki aspekti korišćenja geotermalne energije i uticaji na životnu sredinu.

U šestom poglavlju dat je prikaz je Programa ostvarivanja Strategije Republike Srbije u oblasti korišćenja geotermalne energije za period 2006 – 2010 godine. U ovom poglavlju detaljno su prikazani ciljevi, dati su predlozi mera i aktivnosti, a predloženi su i glavni nosioci i ciljne grupe, za realizaciju Strategije razvoja energetike u oblasti intenzivnijeg korišćenja geotermalne energije. Prikazan je postojeći okvir za realizaciju programa, koji obuhvata procenu energetskog potencijala, a analizirani su i postojeći i nedostajući propisi i standardi, kao i iskustva zemalja u tranziciji i EU u odnosu na regulative, investicije, i podsticaje radi intenzivnijeg korišćenja geotermalne energije. Izvršena je identifikacija prepreka za veće korišćenje geotermalne energije. Pored toga, dat je detaljan prikaz sadržaja Programa radi ostvarivanja postavljenih ciljeva, i to sa aspekta regulativa i tehničkih standarda, kontrole kvaliteta proizvoda na tržištu, finansijskih i nefinansijskih mera i aktivnosti radi podsticanja korišćenja geotermalne energije kao izvora energije, održivog razvoja domaćih proizvođača opreme i podsticanja konkurencije, rizika za sprovođenje predloženih mera i aktivnosti i mogućnosti za otklanjanje tih rizika, i realizacije investicionih projekata. Na osnovu mera i aktivnosti opisanih u ovom poglavlju, sačinjen je preliminarni Akcioni plan implementacije razvojne strategije u oblasti korišćenja geotermalne energije.
Spisak literature koji prati ovu monografiju obuhvata većinu savremene literature iz oblasti energetskog korišćenja geotermalne energije.
U prvom prilogu ove monografije dat je Rezime Programa ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije za period 2006-2010. godina, projekta, u kome su, agregatno za sve obnovljive izvore energije, pa i za oblast energetskog korišćenja geotermalne energije, izložene mere, aktivnosti, dinamika sprovođenja, nosioci aktivnosti, i značajnije tabele i dijagrami.
U drugom prilogu dati su tabelarni i grafički prikazi optimalnog scenarija implementacije Programa ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti korišćenja geotermalne energije za period 2007-2015.(2010.) godina.
U trećem prilogu iznet je Program ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije za period 2007-2012. godina – modul „Obnovljivi izvori energije“, koji je na osnovu projekta, a nakon uobičajene procedure međuresornih usaglašavanja i pravno-tehničke analize nadležnih organa, usvojila Vlada Republike Srbije, i koji je kao trinaesta tačka Uredbe o utvrđivanju Programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine objavljen u Službenom glasniku br. 17., od 13. februara 2007. godine.

Sadržaj:

UVOD
1.0 СТРУКТУРА ZЕМLjE - OSNOVNI POJMOVI
2.0  GEOTERMALNI IZVORI
3.0 KRATAK ISTORIJSKI RAZVOJ PRIMENE  GEOTERMALNE ENERGIJE
4.0 NAČINI PRIMENE I KORIŠĆENjA GEOTERMALNE ENERGIJE
5.0 EKSPLOATACIONE TEHNIKE KORIŠĆENjA GEOTERMALNE ENERGIJE
6.0 PROGRAM OSTVARIVANjA STRATEGIJE REPUBLIKE  SRBIJE U OBLASTI GEOTER-MALNE ENERGIJE  ZA PERIOD 2006 – 2010 (2015) GODINE
7.0 LITERATURA
PRILOZI
P.1 Rezime Programa ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije za period 2006-2010. godina
P.2.Tabelarni i grafički prikaz optimalnog scenarija implementacije Programa ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti korišćenja geotermalne energije za period 2007-2015. (2010.) godina
P.3 Program ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije za period 2007-2012. godina – modul „Obnovljivi izvori energije“