Fri19042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2010) - 3D modeliranje proizvoda - Goran Devedžić,Saša Ćuković,Suzana Petrović,Jelena Maksić

(2010) - 3D modeliranje proizvoda - Goran Devedžić,Saša Ćuković,Suzana Petrović,Jelena Maksić

  • PDF
Image 

Naslov: 3D modeliranje proizvoda

Tip: Metodička zbirka zadataka

Autori: Prof. Dr Goran Devedžić, Saša Ćuković, Suzana Petrović i Jelena Maksić

Rezime: 

Izvod iz Predgovora
Dugogodišnje nastavno i profesionalno iskustvo u obuci inženjera, studenata i učenika u zemlji i inostranstvu, ali i rašavanju složenih inženjerskih zadataka navelo nas je na koncipiranje knjige na drugačiji način od uobičajenog. Prvo, odlučili smo se za inženjerski pristup, za razliku od "informatičkog", koji se najčešće susreće. Drugim rečima, u knjizi su izloženi principi 3D zapreminskog modeliranja, poštujući u najvećoj meri primere dobre prakse. Osnovna pažnja je poklonjena rešavanju problema, odnosno kreiranju modela kao računarske prezentacije realnog proizvoda. Pri tome su primenjivani pristupi svojstveni pozitivnoj inženjerskoj praksi, naročito sa stanovišta mogućnosti izvođenja eventualnih modifikacija i dalje upotrebe modela. Naravno, prikazana rešenja nisu jedina, ali sadrže veliku dozu robustnosti, u smislu mogućnosti izvođenja konzistentnih izmena. Dalje, kroz postupke modeliranja ukratko je opisan jedan deo najčešće korišćenih komandi, bez namere da se u potpunosti objasne sve mogućnosti koje iste pružaju. Drugo, naše iskustvo u radu sa sa nekoliko softvera ukazuje da su osnovni principi 3D zapreminskog modeliranja jedinstveni. To je sasvim razumljivo, s obzirom na matematičku pozadinu postupaka modeliranja. Stoga smo nastojali da upravo te ključne principe jasno istaknemo kroz rešene primere, bez potenciranja pojedinih specifičnosti softvera. Zato smatramo da se ova metodička zbirka zadataka može, u izvesnoj meri, koristiti i tokom obuke za različite softvere, s obzirom da je ista posvećena osnovama 3D zapreminskog modeliranja. Inače, rešenja primera urađena su korišćenjem softvera CATIA V5 (R17, R18 i R19), koji predstavlja osnovnu CAD/CAM platformu na Mašinskom fakultetu i Politehničkoj školi u Kragujevcu, kao i u mnogim firmama u zemlji. Ovakvim pristupom izbegnuto je odvlačenje pažnje korisnika sa nevažnih unapređenja, a obezbeđeno korišćenje i starijih i (verovatno) novih verzija. Jednostavno, osnovni principi važe uvek.  
Izvod iz recenzije

Publikacija "3D modeliranje proizvoda: Metodička zbirka zadataka", autora Prof. Dr Gorana Devedžića, Saše Ćukovića, Suzane Petrović i Jelene Maksić, na vrlo savremen način prezentira jednu izuzetno važnu oblast rada studenata, industrijskih inženjera i tehničara u oblasti modeliranja i projektovanja proizvoda, na oko 450 strana A4 formata. Zbirka je koncipirana i urađena metodički i sistematski, tako da je studenti mogu koristiti u savlađivanju nastavnog gradiva, kao i prilikom izrade praktičnih radova i projektnih zadataka. Takođe, ova zbirka sadrži i primere iz industrijske prakse, pa mogu da je koriste i inženjeri u svakodnevnom radu u industrijskoj praksi, u svim granama industrije, ali i ona tehnička lica koja žele da svoja znanja obogate savremenim pristupima u inženjerstvu (na primer, prilikom prekvalifikacije ili dokvalifikacije za nova radna mesta).
Sadržaj i struktura teksta je takva da sistematski i postupno uvodi čitaoce u oblast 3D modeliranja proizvoda. Sve faze modeliranje proizvoda prikazane su jasno i slikovito, počev od jednostavnijih, pa sve do veoma složenih (industrijskih) modela. Svi primeri su veoma dobro ilustrovani, sveobuhvatni i vizuelno efektno predstavljeni u svim koracima nastajanja 3D modela. Svako poglavlje ima teorijski uvod, definisan cilj i ishode. Problematika publikacije izložena je u okviru devet poglavlja. Prvo prikazuje principe 3D modeliranja, u cilju razjašnjavanja pojmova crtanje i modeliranje, vrste geometrijskih modela, modelskih formi (engl. "features"), stvaranja modela primenom modelskih formi, kreiranja sklopova i generisanja tehničke dokumentacije. Cilj drugog poglavlja je upoznavanje sa mogućnostima i karakteristikama programskog paketa CATIA V5, vodećim svetskim softverom u ovoj oblasti. Kroz treće, četvrto i peto poglavlje čitaoci se upoznaju sa tehnikama modeliranja prizmatičnih, rotacionih i složenih delova, putem detaljno urađenih konkretnih primera. Šesto poglavlje posvećeno je tehnikama modeliranja sklopova. Problematika generisanja tehničkih crteža i osnovni načini uređenja i modifikacije istih izložena je u okviru sedmog poglavlja. Stečena znanja čitalac može da verifikuje kroz samostalnu izradu konkretnih primera iz industrijske prakse, prikazanih u osmom poglavlju. Poglavlje devet sadrži opširni spisak korišćene literature. Ova zbirka, s obzirom na nedostatak domaće literature, značajno obogaćuje literaturu u ovoj veoma aktuelnoj oblasti.
Recenzenti:
Prof. Dr Miodrag Manić
redovni profesor Mašinskog fakulteta u Nišu
Prof. Dr Milan Zeljković
redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Sadržaj:

1. Principi 3D zapreminskog modeliranja
2. CATIA V5
3. Modeliranje prizmatičnih delova
4. Modeliranje rotacionih delova
5. Modeliranje složenih delova
6. Modeliranje sklopova
7. Generisanje tehničkih crteža
8. Primeri iz industrijske prakse
9. Literatura