Sun28042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Poseta Holcimu

  • PDF
Image U utorak, 16. februara 2010. godine ekipa eksperata Regionalnog evro centra za energetsku efikasnost  Kragujevac, posetila je i obišla, zajedno sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency - JICA) i kompanije Tokyo Electric Power Company (TEPCO) fabriku cementa Holcim (Srbija) d.o.o. u Popovcu. Poseta je organizovana u okviru projekta „Fact Finding Survey on Local Level of Sites and Initial Energy Assessment for Sothern Serbia for the Study for Introduction of Energy Management System in Energy consumption Sectors in the Republic of Serbia”.

Ispred  JICA-e i TEPCO-a poseti su prisustvovali gđa. Madoka Nakashima, g. Sadao Higaki i g. Susumu Takahashi. Delegaciju je ispred Holcima dočekao i pozdravio direktor fabrike dr Frank Wild sa saradnicima Goranom Vasićem, Margaretom Milosavljević i Jasminkom Milošević.

Imajući u vidu da je Holcim, zbog prirode cementne industrije, veliki potrošač energije, ali i kompanija koja vodi računa o njenoj potrošnji, brine o životnoj sredini i lokalnoj zajednici, tim koji učestvuje na izradi ove studije prepoznao je i izabrao Holcim kao reprezentativnu kompaniju za istraživanje mogućnosti uvođenja sistema energetskog menadžmenta u industriji Srbije. 

Energetska efikasnost i sa njom čvrsto povezana zaštita životne sredine spadaju među najvažnije oblasti koje Srbija u narednom periodu treba da prilagodi zahtevima Evropske Unije, kako u pogledu zakonske regulative tako i u pogledu primenjenih standarda, a pomenuta Studija predstavlja značajnu fazu tog procesa. Pored tima japanskih konsultanata, u njenoj izradi učestvuje Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Srpska agencija za energetsku efikasnost (SEEA) delujući kroz svoje regionalne centre.

Ova poseta je iskorišćena kao izuzetna prilika za jačanje saradnje između predstavnika Vlade Japana, lokalne privrede i Mašinskog fakulteta u Kragujevcu.

Fotografije možete videti u fotogaleriji sajta >>>

Poslednje ažurirano petak, 19 februar 2010 14:11