Sat20042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2010) – Tehnologija plastičnog oblikovanja metala – S.Aleksandrović, M.Stefanović

(2010) – Tehnologija plastičnog oblikovanja metala – S.Aleksandrović, M.Stefanović

  • PDF

 

Image 

Naslov: Tehnologija plastičnog oblikovanja metala

Tip: Osnovni univerzitetski udžbenik

Autori: Srbislav Aleksandrović, Milentije Stefanović

 

Rezime: 

Osnovna koncepcija knjige je da se materija izloži u sažetoj formi, ali analitično, uz pokušaj da se oslobodi prevelikog priručničkog sadržaja, koji obično prati knjige ovog tipa. Prevashodni cilj je pomoć studentima pri savladavanju nastavnog plana i programa iz predmeta Proizvodne tehnologije 2 i Proizvodne tehnologije, uz istovremeno zadržavanje primenljivosti na rešavanje konkretnih problema u proizvodnoj praksi.

U prvom delu knjige, posle uvoda, nešto šireg istorijskog pregleda i klasifikacija, date su teorijske osnove neophodne za celovito razumevanje konkretnih tehnoloških postupaka. U sledećim glavama, od treće do osme, izloženi su najzastupljeniji tehnološki postupci oblikovanja lima i zapreminskog oblikovanja. Treba napomenuti da je materija iz oblasti mašina i alata, savremenih naprednih postupaka i deformabilnosti, data u sasvim skraćenom obliku s obzirom da se detaljnije izučava u okviru odgovarajućih predmeta na višim nivoima studija.

Sadržaj:

Uvod, Teorijske osnove tehnologije plastičnog oblikovanja, Obrada lima razdvajanjem, Oblikovanje lima savijanjem, Oblikovanje lima dubokim izvlačenjem, Oblikovanje sabijanjem, Oblikovanje kovanjem u toplom stanju, Oblikovanje istiskivanjem, Literatura, Prilog - Tabele empirijskih vrednosti.