Fri19042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Šansa za učešće u razvojnim projektima

Šansa za učešće u razvojnim projektima

  • PDF
ImageIzvor:Danas
Kragujevac - Dolazak Fijata u Zastavu, koji nagoveštava ponovno pokretanje šumadijske i većeg dela domaće industrije doneće i izvesne promene u kragujevačkom školstvu, pre svega, u obrazovnim ustanovama iz oblasti tehnike i mašinstva. Te promene su većvidljive u Politehničkoj školi (bivšoj Školi za mašinstvo i saobraćaj), koja je svoje obrazovne profile i nastavni program počela da prilagođava novonastaloj situaciji u Zastavi.

Poslovni aranžman Fijata i Vlade Srbije u Zastavi (in)direktno je doprineo i reafirmaciji kragujevačkog Mašinskog fakulteta, koji većdrugu godinu zaredom upisuje studente, kao u „zlatna vremena“ tog fakulteta i Kragujevca, od početka 70-ih do kraja 80-ih godina prošloga veka.

- U poslednje dve godine, zahvaljujući najavama, a potom i konkretizaciji ugovora sa Fijatom, ponovo upisujemo optimalan broj studenata. Mašinski fakultet i Politehnički univerzitet iz Torina pokrenuli su zajedničku inicijativu o potpisivanju tripartitnog sporazuma o saradnji te dve visokoobrazovne ustanove i razvojnog centra Fijata. Uspostavljanje saradnje bi omogućilo istraživačima i studentima doktorskih studija našeg fakulteta da se uključe u realizaciju razvojnih projekata Fijata - kaže za Danas dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu dr Miroslav Babić.

Dekan Mašinskog fakulteta je svestan da u novoj Fijatovoj kompaniji u Zastavi, neće biti mnogo posla za diplomirane mašinske inženjere i stručnjake viših zvanja u oblasti tehnike i mašinstva. Naime, u firmi Fijat automobili Srbija biće organizovana proizvodnja automobila, koja će prethodno biti razvijana u istraživačkim laboratorijama i razvojnom centru Fijata u Torinu, što znači da srpska kompanija neće imati razvojne funkcije. U proizvodnji će mahom biti angažovani takozvani pogonski inženjeri, odnosno inženjeri koji su diplomu stekli po okončanju dve godine studija.

- Nama je, međutim, jasno da će sa Fijatom u Kragujevac, Šumadiju i Srbiju doći veći broj renomiranih italijanskih firmi koje će biti prateća industrija Fijatovoj kompaniji u Zastavi. Sa izvesnoću očekujemo da će dolazak Fijata i njegovih dobavljača, s jedne strane, privući i druge inostrane kompanije, a s druge, pokrenuti mnoge firme iz domaćeg metalskog kompleksa, što će omogućiti zapošljavanje diplomiranih mašinskih inženjera. Obnova srpske privrede, pre svega industrije, nemoguća je bez inženjerskog kadra - ističe Babić.

Otuda je, kako kaže, Mašinski fakultet jedan od nosilaca projekta vezanog za doškolovanje i dalje stručno usavršavanje diplomiranih mašinskih inženjera.

- Tehničko-tehnološki napredak, koji je toliko brz da ga sve teže primećujemo, iziskuje stalno stručno usavršavanje. Tim putem moramo da krenemo i u Srbiji i da u što skorije vreme donesemo institucionalne okvire tog stručnog usavršavanja - smatra dekan kragujevačkog Mašinskog fakulteta.

Međunarodna akreditacija

Nakon dobijanja domaće, Mašinski fakultet u Kragujevcu konkurisaće i za međunarodnu akreditaciju.

- Počeli smo da pripremamo dokumentaciju kojom treba da dokažemo da naš fakultet zadovoljava najviše evropske standarde i kriterijume u oblasti visokog obrazovanja. S tom dokumentacijom konkurisaćemo za dobijanje međunarodne akreditacije kod renomirane nemačke akreditacione agencije ASIM - kaže Miroslav Babić.