Sun19052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Poruka
  • Datoteka nije raspoloživa na serveru
Back Servisi Vesti Poslednje vesti Javni poziv za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje

Javni poziv za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje

  • PDF
ImageMinistarstvo za nauku i tehnološki razvoj objavljuje javni poziv za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Portugal za period 2011. - 2012. godine

Saglasno članu 1. Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Portugalske Republike o sukcesiji sporazuma koji su bili na snazi između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Portugalske Republike, a na osnovu člana 2. stav 1. tačke d)-h) Dugoročnog Sporazuma o privrednoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Portugalije potpisanog 18. oktobra 1977. godine u Lisabonu, u saglasnosti sa

Programom naučne i tehnološke saradnje Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Portugal, zaključenog 27. januara 2010. godine,
Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj objavljuje

JAVNI POZIV

za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Portugal za period 2011. - 2012. godine
Predmet Javnog poziva je sufinansiranje uzajamnih poseta  istraživača (troškovi putovanja i boravka) koje se realizuju  u okviru projektnih aktivnosti programa  bilateralne naučne i tehnološke saradnje.

1. Opšte odredbe
            Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, u ime srpske strane, i Ministarstvo nauke, tehnologije i visokog obrazovanja, koje predstavlja Fondacija za nauku i tehnologiju (FCT), u ime portugalske strane, koordiniraju aktivnosti kojima se realizuje Program naučne i tehnološke saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Portugal (u daljem tekstu Koordinatori Programa). Cilj Programa je unapređenje i dalja saradnja između istraživača i istraživačkih grupa u onim oblastima istraživanja koje su od najvećeg interesa za obe zemlje.

2.  Uslovi konkursa
Na Javni poziv se prijavljuju istraživači koji su zaposleni u naučno-istraživačkim organizacijama, a ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti.
Projekti koji budu izabrani biće zajednički finansirani iz sredstava Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i Fondacije za nauku i tehnologiju Ministarstva nauke, tehnologije i visokog obrazovanja Republike Portugal.

3.    Zajednički projekti saradnje
Prednost imaju oni predlozi bilateralnih projekata koji se baziraju na naučno-istraživačkim projektima koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, koji su u skladu sa Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2010. do 2015., ili koji se finansiraju iz međunarodnih izvora (na pr. 6. i 7. Okvirni program EU i programi drugih međunarodnih i regionalnih organizacija).
Prioritet će se davati novostvarenim saradnjama i zajedničkim projektima sa relevantnim učešćem mladih naučnika.
Period realizacije projekata je do dve godine.

4.  Prioritetne oblasti
Prvi poziv, u okviru ovog Programa, obuhvataće sledeće prioritetne oblasti:
•    informacione tehnologije;
•    energetska efikasnost;
•    poljoprivreda, biotehnologije i proizvodnja hrane;
•    upravljanje vodenim resursima;
•    naučne i tehnološke politike.

5. Finansijska podrška
U okviru ovog Poziva, dve strane, će finansiranje poseta kojima se realizuje razmena istraživača  vršiti pod sledećim uslovima:
•    Strana koja šalje, svojim istraživačima će obezbediti troškove povratnog putovanja između glavnih gradova dve zemlje.
•    Strana koja prima, obezbediće: istraživačima iz Republike Srbije, odnosno iz Republike Portugal, troškove adekvatnog smeštaja, troškove ishrane i prevoza unutar zemlje u kojoj se realizuje poseta, u istom iznosu, kao i istraživačima iz drugih zemalja, prema uslovima primenjivim na bilateralne sporazume Republike Srbije, odnosno Republike Portugal sa drugim zemljama.
Koordinatori Programa, u obe zemlje, finansijski će  podržati realizaciju bilateralnih projekata po ovom Pozivu, u istom maksimalnom iznosu, od po najviše 2.000 evra (dve hiljade) po projektu i  po godini. Srpska strana će sredstva namenjena realizaciji projekta isplaćivati u dinarskoj protivvrednosti.
Obe Strane će podsticati razmenu istraživača i to do maksimalno po 2 (dve) posete po odobrenom zajedničkom projektu godišnje.

6.  Procedura za prijavljivanje
Zajedničke predloge projekata istraživački timovi istovremeno  prijavljuju Koordinatorima Programa obe Strane. Projektni predlozi podnosilaca iz Republike Srbije dostavljaju se u zadatim prijavnim formularima -  Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, a projektni predlozi podnosilaca iz Republike Portugal - Fondaciji za nauku i tehnologiju, u aplikaciji koja se preuzima na internet adresi Fondacije: www.fct.mctes.pt.
Prijave koje podnese samo jedna strana smatraće se administrativno nekompletnim.
U Republici Srbiji, projekta prijava na Javni poziv sadrži ispunjen i potpisan  prijavni Obrazac na srpskom i  Obrazac na engleskom jeziku.
Projektnu prijavu potrebno je dostaviti u po dva primerka  i na srpskom i na engleskom jeziku i u jednoj elektronskoj kopiji na CD-u, (lično, poštom ili preporučeno) Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije,  od 20. oktobra do 30. novembra 2010.
Predlozi primljeni nakon navedenog roka neće biti razmatrani.

7.  Selekcija projektnih predloga i kriterijumi za ocenu
Finansiranje za odabrane projekte će se obezbediti u skladu sa nacionalnim pravilima i procedurama. Odluka će biti bazirana na rezultatima evaluacije u svakoj zemlji, pri čemu će od uticaja biti sledeći kriterijumi:
- aktuelnost i stepen inovativnosti projekta;
- komplementarnost istraživačkih grupa, podnosilaca predloga projekta;
- učešće mladih istraživača;
- metodološka i sadržajna komplementarnost grupe istraživača u zajedničkom projektu;
- naučni značaj i mogućnost industrijske primene rezultata projekta;
- saradnja sa inostranim partnerom,
- adekvatno planiranje uzajamnih poseta.
Selekciju prijavljenih predloga projekata, kao i ocenu godišnjeg i završnog izveštaja rukovodilaca zajedničkog projekta        vrše Koordinatori Programa.

8. Izveštavanje
Rukovodioci odobrenih projekta za finansiranje dužni su da dostave godišnji  i završni izveštaj o realizaciji projekta, u roku od 15 dana nakon završetka projektne godine, odnosno nakon završetka projekta.

9. Dodatne informacije

U Srbiji:
Snežana Omić
Ministarsvo za nauku i tehnološki razvoj
Nemanjina 22-26
Tel: 011 3640 219
E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

U Portugalu:
Maria Teresa Delicado Martins
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ministério da Ciência, Tecnologia e Ensino Superior
Av. D. Carlos I, n. 126 - 7., 1249-074 Lisboa
Tel: 00351 21 3911540; Fax: 00351 3957284
E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Poslednje ažurirano četvrtak, 28 oktobar 2010 23:23