Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping U indeksu sve same desetke

U indeksu sve same desetke

  • PDF
ImageIzmeđu daljeg usavršavanja na Harvardu, Hajdelbergu, Bolonji ili Hjustonu, najbolja studentkinja mašinstva Tijana Đukić izabrala je rodni grad.

KRAGUJEVČANKA TIJANA ĐUKIĆ STUDENT GENERACIJE

Kragujevčanka Tijana Đukić, sa prosečnom ocenom deset, proglašena je na proslavi pedesetogodišnjice Mašinskog fakulteta studentom generacije osnovnih akademskih studija.

Devojka od samo 22 godine, rođena prvog aprila, voli da kaže „da je njen dolazak na svet bio prvoaprilska šala“. Iza sebe ima pregršt priznanja, diploma i nagrada, saradnik je Centra za bioinženjering Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, koji vode akademik Miloš Kojić i profesor dr Nenad Filipović, i ima svoj blog na sajtu Majkrosofta. Između daljeg usavršavanja na Harvardu, Hajdelbergu, Bolonji ili Hjustonu, Tijana je izabrala – Kragujevac.

Image- Moji roditelji su takođe mašinci, pa se i očekivalo da krenem njihovim stazama. Uspeh na Mašinskom fakultetu nije došao slučajno, niti iznenada. Kao dete volela sam matematiku, a fizika mi je bila prva ljubav. Od brojnih diploma sa takmičenja, a bilo ih je 45, i dan-danas najdraža mi je ona za osvojeno prvo mesto u sedmom razredu na državnom takmičenju iz informatike – kaže Tijana.

Od klasične slike o mašincima Tijana potpuno odudara. Razmišljala je da studira nemački jezik. Govori i engleski, španski i francuski. Ali je prevagnula mehanika, uspesi na takmičenjima i susret sa Centrom za bioinženjering. O desetkama nanizanim za tri godine studiranja, skoro da i ne govori. – Najteže je bilo ustati rano i prisustvovati jutarnjim predavanjima. Nisam ranoranilac, kasno ustajem i kasno ležem, i tu pomaže samo kafa „tri u jedan“ – pokušava Tijana da nam objasni kako je studiranje na mašinstvu jednostavno. Tijana je prva srednjoškolka i jedina devojčica primljena u Centar za bioinženjering SANU u Kragujevcu, i već tada je angažovana na projektima Centra. Akademik profesor dr Miloš Kojić za nju je napisao da je izuzetno talentovana, da ostvaruje rezultate koji su na nivou stalnih saradnika Centra, i da će imati mogućnost da bira bilo koji univerzitet na svetu za dalje školovanje.

Image- Volim Kragujevac, njegove bašte, poslastičarnicu „Srce“ i druženje uz dobre kolače. Nisam štreber i nisam najpametnija, o tome treba da govore drugi, nauka mi nije jedino u životu, ali jednostavno meni je sve išlo lako. Volim da plivam i odlazila sam na bazene u Gornji Milanovac ili Jagodinu, jer moj grad još uvek nema zatvoreni bazen – kaže Tijana Đukić.

Sve ispite, a bilo ih je trideset, Tijana je položila u prvom roku, a i diplomirala je u junu. Upisala je master studije, pa iako je student, ima tri zvanja – inženjer je mašinstva, istraživač-saradnik u Centru za bioinženjering SANU, i student-partner Majkrosofta.

- Mogu da odem bilo gde u svet, ali ostajem u Kragujevcu. Tu imam sve, a kao najbolji student osećam se i privilegovano – kaže Tijana.

Svoju dalju sudbinu, kako sama kaže, „vezaće“ za rad u BioIRC-u, a jedino što joj u rodnom gradu nedostaje su zatvoreni bazeni, kaže Tijana.

Izvor: Blic – Branka Kuljanin