Fri29032024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2010) – Mapiranje poslovnih procesa – S. Arsovski

(2010) – Mapiranje poslovnih procesa – S. Arsovski

  • PDF

ImageNaslov: Mapiranje poslovnih procesa

Tip: Pomoćni univerzitetski udžbenik

Autori: Slavko Arsovski

 

Rezime: 

Sve veća složenost poslovnih procesa, veze između njih, orijentisanost ka zajedničkom cilju zahtevaju da se isti jasno iskažu i povežu među sobom i sa okruženjem. Ovaj zahtev je i eksplicitno iskazan u seriji standarda ISO 9000 u pogledu primene procesnog pristupa. To je uslovilo da se mora rešiti mapiranje procesa.

Nažalost, u teoriji i posebno u praksi, mapiranje procesa se odvijalo nedovoljno precizno, parcijalno i sa malim informacionim sadržajem. Jedan od razloga je nedostatak literature, a posebno vodiča za mapiranje procesa. To je bio i osnovni motiv autora, da studentima koji slušaju predmete iz oblasti kvaliteta i šire, iz oblasti inženjeringa i menadžmenta, ukaže na osnovne postavke, mogućnosti i rešenja mapiranja poslovnih procesa.

Sa druge strane, ova knjiga može biti vrlo korisna i za menadžere i inženjere kvaliteta, vođe projektnih timova, projekt principale i menadžere projekata za upravljanje složenim projektima. Primeri dati u ovoj knjizi su uglavnom iz iskustva autora kao konsultanta u više od 100 organizacija.

Sadržaj:

Uvod, Definisanje poslovnih procesa, Pojam mapiranja poslovnih procesa, Identifikacija poslovnih procesa, Korišćenje tehnike intervjua, Izrada mape procesa, Literatura.