Sun28042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Naučnici iz Kragujevca osmislili virtuelni krvotok

Naučnici iz Kragujevca osmislili virtuelni krvotok

  • PDF

ImageVirtuelni krvotok se ispituje i testira već nekoliko meseci u stranim kliničkim centrima, a veća primena očekuje se za nekoliko godina. Smatramo da će ove nove, kompjuterske metode značajno olakšati rad lekarai pomoći im u što boljem i preciznijem dijagnostifikovanju bolesti. 

Uvešće se i mogućnost predviđanja razvoja bolesti, što je potpuno novi koncept u kliničkoj dijagnostici jer se postojeće metode uglavnom baziraju na utvrđivanju samo već postojećeg stanja kod pacijenta - kaže za „24 sata” prof. dr Nenad Filipović, član tima Univerziteta u Kragujevcu.

Virtuelni krvotok je kompjuterski softver koji se instalira na dijagnostičkom sistemu u bolnici i koji se generalno primenjuje za bolesti kardiovaskularnog sistema kao što su pucanje zida aorte i arterija, optimalna ugradnja stentova, razvoj ateroskleroze. Veliku ulogu u svemu tome ima superračunar koji, primera radi, određuje najpovoljnije mesto za ugradnju stenta.

- Na nekoliko pacijenata na kojima smo primenili ovu metodu imamo zasada dobre rezultate. Potrebno je mnogo više pacijenata i vremena da prođe da bismo imali bolju sliku o rezultatima - kaže prof. dr Filipović.

Dobar glas o izuzetnoj metodi srpskih naučnika proširio se i van granica naše zemlje, pa lekari sa inostranih klinika rezultate svojih pacijenata šalju upravo ovde.

- Od njih dobijemo kompletne slike sa medicinskih uređaja u standarnom medicinskom formatu. Mi onda izvršimo trodimenzionalnu rekonstrukciju i radimo kompjutersku simulaciju na tom pacijentu. Na kraju dajemo neke predloge i rešenja - kaže prof. dr Filipović.

Naš sagovornik ističe da je sada teško precizirati koliko virtuelni krvotok može da produži život pacijenata.

- Sigurno je da ova potpuno nova metoda daje mogućnost predviđanja razvoja bolesti, što može značajno da pomogne u sprečavanju neželjenih posledica po pacijente koji su često fatalni kod kardiovaskularnih oboljenja - zaključuje on.

U najvećim evropskim klinikama

Prof. dr Nenad Filipović kaže da je trenutno u toku jedan od najvećih naučnih projekata u Evropi „ARTreat” čiji je cilj instaliranje Virtuelnog krvotoka u najveće evropske kliničke centre, sa ciljem predviđanja razvoja ateroskleroze kod karoditnih i koronarnih arterija. „Ja koordiniram naučnim delom projekta i veliki broj mladih istraživača iz Srbije preko Univerziteta u Kragujevcu uključen je u projekat koji se završava 2012, nakon čega se očekuje primena Virtuelnog krvotoka u više Kliničkih centara”, kaže prof. dr Filipović. Srbija je samim tim što učestvuje na projektu obezbedila da može koristiti ovu metodu za svoje pacijente.