Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping „Mašincu” odobreni svi projekti

„Mašincu” odobreni svi projekti

  • PDF
ImageOd dvanaest odobrenih istraživanja u šest će „glavnu reč” voditi predstavnici ovdašnjeg Mašinskog fakulteta. Prava retkost i u svetu da jednoj instituciji „prođu” svi predloženi projekti.

U dekanatu Mašinskog fakulteta prošle nedelje predstavljeni su projekti ovog fakulteta koje je podržalo Ministarstvo nauke za period od 2011-2014. godine, a po rečima dekana prof. dr Milorada Babića, pravi je presedan, i u svetskim okvirima, da su sva predložena istraživanja ovog fakulteta podržana.

U svih dvanaest projekata učestvovaće profesori, asistenti i studenti doktorskih studija na kragujevačkom fakultetu, pri tome će polovinom projekata rukovoditi naši stručnjaci, a predsednike matičnog odbora imaće u tri projekta.

- Kroz ove projekte obezbeđujemo značajna finansijska sredstva, a ovog puta će veliki deo tih sredstava biti izdvojen za opremanje fakulteta. Sve ovo govori da smo zaista prepoznati kao potencijal, a kada se tome doda da su od ukupnog broja od 266 istraživača, koji učestvuju u svim odobrenim projektima, gotovo trećina nastavnici i saradnici našeg Mašinskog fakulteta, onda postaje jasno kakav renome imamo, ističe dekan Babić. On dodaje da je posebno bitno što je sve više mladih istraživača angažovano na ovim projektima:

- Devetnaest odsto svih učesnika su studenti doktorskih studija, te se može reći da vrlo uspešno proizvodimo i veliki broj mladih istraživača, a najveći broj naših stručnjaka su na lestvici rangirani kao istraživači prvog reda, najviše kategorije. No, impozantnim ciframa tu nije kraj. Naime, deset odsto svih naučnih radova koji su objavljeni u stručnim naučnim časopisima potiču sa ovdašnjeg Mašinskog fakulteta. Samo prošle godine objavljena su ukupno 83 rada, odnosno više od jednog po profesoru i asistentu. Konačno, ne treba zanemariti ni finansijsku „injekciju” koju fakultet dobija zahvaljujući projektima:

- U našem „kolaču” prihoda čak 16 odsto donose domaći projekti i to je deo koji otprilike ubiramo svake godine. Koliko će nam to značiti govori činjenica da će u ovoj i 2012. godini više od milion evra od ovih projekata biti uloženo u opremanje fakulteta , naglašava prof. dr Babić i dodaje da se neće na ovome stati. - Ovaj fakultet već sada ne daje samo dobre mašinske, već i industrijske inžinjere i menadžere, a ove godine u planu su i akreditacije nekih novih oblasti, poput energetike ili auto-moto inžinjeringa, što bismo ostvarili u saradnji sa „Fijatom” iz Torina.

Kad je reč o ostalim izvorima prihoda, treba pomenuti da Mašinski fakultet, za razliku od mnogih drugih, više od polovine svih prihoda ostvaruje kroz saradnju sa privredom, kao i domaćim i međunarodnim projektima. Kvalitetan rad nije prošao neprimećeno, pa doktorske studije trenutno pohađa više od 100 studenata, a ako je suditi po uspesima, onda nije neskromno reći da je kragujevački Mašinski fakultet najbolji fakultet te vrste u Srbiji. Napokon, po još uvek nezvaničnim najavama, sve su prilike da će usled konstantnog razvoja novih nastavnih programa i smerova fakultet promeniti i ime i to već ove godine, a novi naziv bi trebalo da glasi - Fakultet inžinjerskih nauka.

N. STEFANOVIĆ

Izvor: Kragujevačke