Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Same fakutetlije - KFK Mašinac

Same fakutetlije - KFK Mašinac

  • PDF
ImageSve je počelo pre otprilike tri-četiri godine. Naravno, Ekonomac je tu povukao, a evo sada prilike da Kragujevac dobije još jednog prvoligaša. Što se futsalske priče tiče, i onoga što je do nas, da pokažemo na terenu,

naš cilj je plasman u Prvu futsal ligu Srbije. Ipak, to će umnogome zavisiti od finansija - kaže sekretar Kluba malog fudbala Mašinac Vasilije Matović, uz napomenu da se radi isključivo o klubu koji čine studenti.

Klub malog fudbala Mašinac osnovan je 2008. godine. Učinili su to studenti ovog fakulteta, a Kragujevac je, pored Ekonomca koji igra u Prvoj futsal ligi, na pragu da dobije još jednog prvoligaša. “Mašinci” su jesenji deo prvenstva odigrali gotovo bez greške, zabeležili šest pobeda i jedan nerešen susret u poslednjem kolu, pomalo i neočekivano od ekipe Bajine bašte - 4:4. Prvenstvo u takmičenju Druge lige grupe Zapad, kao novajlije, jer su u ovaj rang došli iz treće lige, Regionalnog karaktera, u kojoj takođe nisu ni jednom poraženi, završili su na prvom mestu sa 19 osvojenih bodova. Postigli su 31, a primili 14 golova.

- I ranije smo igrali fudbal kroz studentske lige, Kup rektora i slična takmičenja, a onda smo se odlučili da se okušamo u ligaškom takmičenju i evo nas. Dve sezone, dva ranga takmičenja napred. Za sada bez poraza - uvod je u razgovor sa Visilijem matovićem, sekretarom Mašinca.

I prošla jesen bila je uspešna.

- S obzirom da smo novajlije u ovom rangu takmičenja i veoma mlad klub, sastavljen isključivo od studenata, mislim da je rezultat fenomenalan. Bili smo dominantni tokom cele polusezone i zasluženo smo, trenutno, tu gde jesmo.  

Kakva je konkurencija?

- Dobre su ekipe na okupu. Izdvojio bih sastav Kraljeva, koji nas prati u stopu sa samo bodom zaostatka. Njih smo jesenas savladali u Kragujevcu sa 2:0, ali je očigledno da ćE nam oni biti najveći i najozbiljniji konkurent za plasman u viši rang. Tu je veoma dobra i ekipa Užica, od koje smo takođe bili bolji u prvom delu prvenstva (6:3), pa, s obzirom da nas u nastavku očekuju odmah dueli sa ove dve ekipe, i to u gostima, mislim da će se tu i rešavati prvenstvo.

Direktno kao prvi idete u viši rang ili...

- Ne. Važno je da budemo prvi u svojoj grupi, Zapad, a onda kroz baraž, i duele sa ekipama koje pripadaju grupi Jug, Nišu, zatim Beogradu i Vojvodini, donosi se odluka o tome ko će u elitno društvo.

Ko čini igrački kadar?

- Imamo 16 igrača na raspolaganju. Želeo bih posebno da naglasim da su to sve studenti i da je Mašinac izrazito fakultetski klub. To kažem jer želim da vam malo pojasnim sliku oko njihovog angažmana u ovom klubu, s obzirom na obaveze, učenje i, naravno, treninge koje moramo da odradimo. Kostur ekipe čine igrači sa Mašinskog fakulteta, a ima i dečaka sa Medicinskog, Ekonomskog i Prirodno-matematičkog fakulteta. Napomenuo bih samo petorku ovom prilikom, uz nadu da se ostali neće naljutiti na mene, a koju čine Cvetković, Popović, Đurđević, Jevtić i Cvetanović.

Pravnika nema.

- Nema.

U pauzi prvenstva aktuelno je Kup takmičenje.

- Da. U nedelju smo savladali ekipu Partenona sa 7:2, pre toga smo bili bolji od prvoligaša, Krčagova. Sada smo u finalu, gde čekamo protivnika za poslednju utakmicu na nivou regiona, posle čega se, ukoliko prođemo, uključujemo u borbu sa prvoligaškim ekipama.

U Kragujevcu postoji još jedan, daleko poznatiji klub malog fudbala, Ekonomac. Njihov trener Ivan Božović, u nedavnom intervjuu za naš list, izjavio je da imate odličnu saradnju.

- Tako je. I ne samo to. Za nas je to velika čast. Nama je, sa njihove strane, svaki savet dobrodošao, često nas zovu da igramo trening utakmice, što nama mnogo znači s obzirom na kadar koji Ekonomac ima. Zaista je veliko zadovoljstvo igrati protiv takvih futsalskih imena, ekipe koja je u Ligi šampiona proslavila Kragujevac i Srbiju... Žao mi je što nisu uspeli da se plasiraju u završnicu takmičenja.

Šta se dešava sa futsalom? Odakle ekspanzija ovog sporta?

- Sve je počelo pre otprilike tri-četiri godine. Naravno, Ekonomac je tu povukao, a evo sada prilike da Kragujevac dobije još jednog prvoligaša. Postao je i dosta popularan. Vidim da sve više ljudi dolazi na utakmice, sve više se priča o futsalu, pa, evo, i piše...

Naravno, sve to trebalo bi i finansijski ispratiti. Kako se vi snalazite u tome?

- To je dobro, ali i veoma teško pitanje. Mi na fakultetu imamo našu teretanu i to nam je trenutno jedini izvor prihoda. Svakako, to nije dovoljno za takmičenja. Ni za osnovne potrebe. Kada gostujemo pomaže nam naš fakultet, a kada smo domaćini onda to ide malo teže.

Planirate li da angažujete nekog sponzora?

- Razmišljali smo o tome, ali danas je teško pronaći ljude zainteresovane da ulažu u sport. Ja bih iskoristio ovu priliku da pozovem sve koji bi to hteli, ukoliko su u mogućnosti, da nam se jave i pomognu nam. Vrata našeg kluba su otvorena za sve, a nama bi to itekako dobro došlo. Sa druge strane, te obaveze za sada i nisu velike, ali za plasman u viši rang potrebna su ozbiljnija sredstva.

Što znači?

Od pet stotina do šest stotina hiljada dinara.

Koje su vam krajnje ambicije?

- Što se futsalske priče tiče, i onoga što je do nas, da pokažemo na terenu, naš cilj je plasman u Prvu futsal ligu Srbije. Naravno, umnogome će to, opet kažem, zavisiti od finansija.

Na kraju...

- Iskoristio bih samo ovu priliku da se zahvalim svim igračima na izuzetnoj borbenosti i požrtvovanju. Nadam se da ćemo ostvariti cilj i ući u najelitniji rang takmičenja. Još jednom bih apelovao na sve ljude koji mogu da nam pomognu da nam se jave. I još nešto... Potrebni su nam i vrsni stručni kadrovi, profesori, pa ukoliko ima takvih voleli bi da zajedno sa nama rade u Mašincu.

Hvata se zalet

Ovih dana Mašinac kreće sa pripremama za nastavak lige. A kako je većina prvotimaca bilo bolesno i povređeno, poslednju utakmicu u Kupu odigrali su sa samo sedam igrača. Međutim, pošto imaju svoju teretanu, u klubu veruju da neće biti problem da se dobro kondiciono spreme, što znači da će se do početka prvenstva, zakazanog za 12. februar, sav taj proces odraditi u Kragujevcu. Sastav mašinca, inače, čine igrači na slici, a to su, gledano s leva na desno, Aleksandar Brković, Danijel Cvetanović, Marko Gavrilović, Marko Jevtić, Miloš Petrović, Gojko Kruljević, Nenad Jovanović (gornji red), Vasilije Matović, Ivica Petrović, Željko Mijatović, Milovan Đurđević, Mališa Cvetković, Milan Popović (donji red).

INTERVJU: VASILIJE MATOVIĆ

Izvor: Kragujevačke