Sun19052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Poruka
  • Datoteka nije raspoloživa na serveru
Back Servisi Vesti Poslednje vesti ASHRAE MFKG-a u novo izgradjenoj kotlarnici

ASHRAE MFKG-a u novo izgradjenoj kotlarnici

  • PDF

ImageU subotu 26. februara 2011 godine, studenti Mašinskog fakulteta u Kragujevcu posetili su novo izgradjenu kotlarnicu za obezbedjivanje toplote daljinskom grejanju Kragujevačkog naselja Centralna radionica.

Posetu je organizovao Prof. Milorad Bojić sa domaćinom ove posete  Slobodan Djordjević, dipl.ele.ing. koji je i student doktorskih studija na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu i sam član ASHRAE-a.  Studenti su bili članovi studentskog ogranka ASHRAE Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, Univerziteta u Kragujevcu. Poseta koja je ocenjena kao uspešna trajala je jedan sat.

Novu kotlarnicu čine dva vrelovodna kotla kapaciteta od po 7.5MW temperaturskih parametara 140/110 ili 140/90 što zavisi od primenjenog goriva.  . Kotlarnica trenutno radi na mazut mada se planira i njen rad na prirodni gas. Kotlovi imaju savremene gorionike. Primenjen je SCADA sistem za upravljanje i akviziciju. Kotlovi kada rade na gas koriste ekonomazer. Kolege koji opslužuju kotlarnicu su objasnili studentima kako se obezbedjuje topla  voda za opsluživanje postanica, kako se mazut trensportuje do kotlova i kako se kotlovi konzerviraju da bi bili spremni za rad kada se zato ukaže potreba. Takodje, studenti su obišli  i mesto gde se upravlja radom kotlova.

ASHRAE je skraćenica za Američko društvo Inženjera za Grejanje, Hladjenje i Klimatizaciju koje je još 2009 god. osnovano na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Aktivnosti ogranka se sastoje u promociji nauke i struke iz oblasti grejanja i klimatizacije medju studentima Mašinskog fakulteta u Kragujevcu.

Poslednje ažurirano sreda, 23 mart 2011 09:59