Mon20052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Boravak delegacije Mašinskog fakulteta na Politehnici u Temišvaru

Boravak delegacije Mašinskog fakulteta na Politehnici u Temišvaru

  • PDF

Temis-BojicOd 7. do 8. aprila 2011. godine delegacija Mašinskog fakulteta u Kragujevcu je boravila u Rumuniji na fakultetu za arhitekturu i gradjevinarstvo Politehnike u Temišvaru. U delegaciji je bio Prof. Milorad Bojić sa dva studenta doktorskih studija našeg fakulteta koji su sa svoje strane predstavljali i studenski ogranak ASHRAE-a. Delegacija je učestvovala na 20-toj medjunarodnoj konferenciji “Termotehnički uredjaji u zgradama i ugodnost“ i na prolećnom zasedanju ASHRAE-a. 

Povodom 20-godišnjice održavanja ove medjunarodne konferencije asosijacija Rumunskih inženjera Termotehnike (filijala Banat) je prof. Bojiću dala diplomu izvrsnosti sa obrazloženjem da se diploma daje zbog izvarednog doprinosa prof. Bojića rezultatima i napretku nauke termotehnike u Rumuniji. Tim povodom je prof. Bojic održao 30-minutno zapaženo predavanje pod naslovom „Shaping Future  by Building Simulations and Optimizations:  Positive and Zero Net Energy Buildings”. 

Na prolećnom zasedanju Dunavskog odeljka ASHRAE-a je Prof. Bojić izabran na funkciju President-elect dok je kolega doktorant Novak Nikolić izabran u odbor za promociju članstva. Takodje je kolega Nikolić tada izložio svoj rad pod naslovom „Determining of the Instantaneous Irradiated Area of the Lower Absorber Surface of the Double Exposure Flat Plate Solar Collector, a kolega doktorant Cvetković rad pod naslovom „Comparison of Panel-Heating Systems and Radiator-Heating Systems Regarding Energy Consumption and Economy.

ASHRAE je skraćenica za Američko udruženje inženjera za grejanje, hladjenje i klimatizaciju čiji je cilj promocija struke u ovoj oblasti u svetskim razmerama. To strukovno udruženje ima više od 40000 članova i svoje odeljke ne samo u Americi već i van Amerike. U Srbiji članovi ovog udruženja pripadaju Dunavskom odeljku koji još čine članovi iz Rumunije, Austrije, Madjarske, Bugarske, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.  Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu kao i Fakultetu Tehničkih nauka postoje studenski ogrananci ove organizacije, a uskoro će početi sa radom studenski ogranak u Bukureštu.

Temis-NikolicTemis-Cvetkovic2011-04-12_12-44-49_0018

Poslednje ažurirano četvrtak, 14 april 2011 21:20