Sun19052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Poruka
  • Datoteka nije raspoloživa na serveru
Back Servisi Vesti Poslednje vesti Imagine Cup 2011

Imagine Cup 2011

  • PDF

CoverStudenti Mašinskog fakulteta u Kragujevcu i ove godine učestvuju na takmičenju Imagine Cup 2011 i to u kategoriji Embedded development (srp. razvoj specijalizovanih uređaja).

Pošto u ovoj kategoriji ne postoji lokalno-srpsko finale studenti su projektom VegeTech uspeli da ostvare plasman u polufinale u konkurenciji od preko 700 timova širom sveta. Tim sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu čine studenti: Arso Vukićević, Marija Zahar-Đorđević, Aca Milovanović i Milutin Zarić pod vođstvom Doc. dr Petra Todorovića. Od sedam ponuđenih tema (UN mileniumski ciljevi) projekat se odnosi na dva (borba protiv siromašta i gladi i očuvanje životne sredine).

Kao motivacija poslužile su činjenice da trenutno jedna milijarda stanovnika planete Zemlje živi ispod granice siromaštva, dva miliona ljudi svake godine umre zbog nemogućnosti pristupa čistoj  pijaćoj vodi, dok trenutan način proizvodnje hrane na globalnom nivou koristi 85% pijaće vode na planeti i odgovoran je za 13.5% emisije štetnih gasova (saobraćaj 13.0%, komercijalne zgrade 7.0%, industrija 19,4%).

Ideja je bila da se primenom najnovijih tehnologija (Embedded Compact 7, Silverligh For Embedded, gSoap, Azure) razvije ekonomičan automatizovani uređaj koji će ljudima sa malo tehničkog ili agrarnog znanja omogućiti da na intuitivan način počnu sa inovativnim vidovima proizvodnje organske hrane (ušteda vode do 95%, bez emisije gasova, bez potrošnje goriva i stalnog ljudskog nadzora) kako bi svojim malim doprinosom relaksirali globalne probleme (kriza za hranom-eng. food crissis, nestašica vode, glad, degradacija zemljišta- ograničeni prirodni resursi) rastuće populacije (2050. na planeti će živeti oko 9 milijardi ljudi).

Za potrebe takmičenja bilo je potrebno da studenti samostalno razviju prototip i na njemu demonstriraju znanje iz primenjenih tehnologija i predložene funkcionalnosti, a Mašinski fakultet je pomogao svojim studentima preuzimanjem troškova nabavljanja potrebe opreme i obezbeđivanjem potrebnih radnih uslova. Finale je zakazano za 8.-13. Juna u Njuroku a rezultati polufinala biće poznati do 25. maja. Studenti kažu da su  osim plasmanom u polufinale u velikoj konkurenciji veoma zadovoljni jer su uspeli da sami naprave svoj prvi uređaj „od nule“ i da se nadaju da će njihov entuzijazam biti motivacija kako ostalim kolegama tako i fakultetu da se nastavi kontinuitet učesvovanja i pobeđivanja studenata Mašinskog fakulteta u Kragujevcu na ovako velikom studentskom takmičenju.

Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje Microsoft organizuje od 2003. godine i koje okuplja stotine hiljada studenata širom sveta. Tema takmičenja je Zamislite svet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice, studenti su nastojali da primenom ponuđene tehnologije reše neke od realnih životnih problema u cilju postizanja globalnih UN milenijumskih ciljeva. Zainteresovani studenti više podataka o propozicijama i detaljima takmičenja mogu naći na oficijalnom sajtu Imagine Cup ili mogu da kontaktiraju svoje kolege.

Dim lights

Mis_012 Mis_017  Foto_003Foto_002 Mis_001 Mis_002 Mis_007 Mis_009 Mis_011 Mis_014 Mis_015 Mis_022 Mis_025 Mis_030 Mis_031 Mis_033 Mis_034 Mis_035 Mis_038 DSCF5522 DSCF5523 DSCF5526

Poslednje ažurirano petak, 20 maj 2011 16:24