Thu25042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2011) – Zbirka rešenih zadataka iz mehanike fluida - Osnovni kurs - Branko Obrović, Slobodan Savić

(2011) – Zbirka rešenih zadataka iz mehanike fluida - Osnovni kurs - Branko Obrović, Slobodan Savić

  • PDF

zbirka_resenih_zadataka_iz_mehanike_fluidaNaslov: Zbirka rešenih zadataka iz mehanike fluida - Osnovni kurs

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autori: Branko Obrović, Slobodan Savić

Rezime:

Prema najnovijim akreditovanim studijskim programima Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, u listi obaveznih predmeta za Osnovne akademske studije-mašinsko inženjerstvo, predviđen je predmet Mehanika fluida. Isti predmet je predviđen i u nastavnom planu Osnovnih akademskih studija-vojnoindustrijsko inženjerstvo, koji je počeo sa realizacijom školske 2010/2011. godine. U nastavnim planovima ovih studija bodovna vrednost predmeta Mehanika fluida iskazana je sa 7, odnosno 6 ESPB bodova i isti se predaje u III semestru.

Napominje se da je prema ranijim nastavnim planovima, na svim mašinskim fakultetima u zemlji, predmet Mehanika fluida, zbog svoje težine i važnosti, predavan u dva semestra i to sa znatno većim fondom časova i u trećoj godini studija.

Nastavnici i saradnici mašinskih fakulteta u Srbiji napisali su znatan broj odgovarajućih osnovnih i pomoćnih udžbenika, kako bi olakšali savlađivanje gradiva iz pomenutog predmeta. U izdanju Mašinskog fakulteta u Kragujevcu objavljena je, takođe, obimna literatura kojom su u potpunosti bili pokriveni svi segmenti predmeta Mehanika fluida (osnovni udžbenik, zbirka zadataka, priručnik za laboratorijske vežbe).

Kako je, međutim, prema važećim akreditovanim studijskim programima Osnovnih akademskih studija znatno smanjen fond časova aktivne nastave, znatno je redukovan i nastavni program predmeta Mehanika fluida. Zato se i osetila potreba za pisanjem nove zbirke zadataka koja bi po svom obimu i težini bila primerena važećem sadržaju predmeta Mehanika fluida. Stoga je i ZBIRKA REŠENIH zadataka iz MEHANIKE FLUIDA-osnovni kurs sastavljena tako da prvenstveno studentima mašinskog i vojnoindustrijskog inženjerstva na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu olakša savlađivanje gradiva iz pomenutog predmeta. Ubeđeni smo da ova zbirka zadataka može korisno da posluži i studentima drugih tehničkih fakulteta kao pomoćno sredstvo za izučavanje sadržaja predmeta: Mehanika fluida, Hidromehanika ili Hidraulika.

Sadržaj Zbirke podeljen je na sedam glava. Trudili smo se da na početku svakog poglavlja damo lakše zadatke i da postepeno idemo ka težim i najtežim. Koliko smo u tome uspeli, reći će korisnici.

Najveći broj zadataka preuzeli smo iz publikacije Mehanika fluida-zbirka rešenih zadataka, autora B. Obrovića i D. Milovanovića; iz knjige Osnovi hidraulike-zbirka rešenih zadataka, autora B. Obrovića kao i iz udžbenika Hidraulika-osnovi, autora B. Obrovića i S. Savića. Preuzeli smo neke od zadataka i iz drugih zbirki navedenih u spisku literature. Pri tome smo koristili i zadatke koji su zadnjih godina davani na pisanom delu ispita ili na kolokvijumima iz Mehanike fluida na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Većina od tih zadataka je originalna.

Verujemo da je prezentovani broj zadataka relativno dovoljan za usvajanje potrebnog praktičnog znanja iz predmeta Mehanika fluida i da se njihovim rešavanjem korisnici mogu da nauče inženjerskom načinu razmišljanja. Za šire i potpu-nije proučavanje problema Mehanike fluida preporučujemo već citiranu literaturu.

I ovoga puta, kao i mnogo puta do sada, zahvaljujemo se recenzentima Dr Zoranu Boričiću i Dr Dragiši Nikodijeviću, redovnim profesorima Mašinskog fakulteta u Nišu na savetima koji su nam dali i na brižljivo urađenoj recenziji. Time su nam pomogli da kvalitet Zbirke bude na što je moguće višem nivou.

Bićemo zahvalni korisnicima na svim primedbama i dobronamernim sugestijama, uočenim eventualnim greškama i tehničkim nedostacima, kako bi naredno izdanje zbirke REŠENIH ZADATAKA IZ MEHANIKE FLUIDA-OSNOVNI KURS bilo još kvalitetnije.

Kragujevac, 2011. godine            

Branko R. Obrović

Slobodan R. Savić


Sadržaj:

Predgovor, Fizička svojstva fluida, Mirovanje fluida, Zakoni o količini kretanja i o momentu količine kretanja, Teorija sličnosti i dimenzijska analiza, Laminarno strujanje viskozne tečnosti, Proračun cevovoda, Isticanje tečnosti kroz otvore i naglavke, Dodatak, Literatura