Sat20042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2011) – Praktikum gasnog (GPZ) i argonskog (TIG) zavarivanja - Milorad Jovanović, Vukić Lazić

(2011) – Praktikum gasnog (GPZ) i argonskog (TIG) zavarivanja - Milorad Jovanović, Vukić Lazić

  • PDF

praktikum_gasnog_gpz_i_argonskog_tig_zavarivanjaNaslov: Praktikum gasnog (GPZ) i argonskog (TIG) zavarivanja

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autori: Milorad Jovanović, Vukić Lazić

Rezime:

Posle našeg višegodišnjeg iskustva stečenog pri školovanju zavarivača i decenija provedenih na teorijskoj i praktičnoj nastavi držanoj studentima mašinstva, odlučili smo da priredimo Praktikum gasnog (GPZ) i argonskog (TIG) zavarivanja. Osnova za ovaj Praktikum - uvod u praksu zavarivanja, bili su naši ranije izdati priručnici iz oblasti zavarivanja topljenjem tradicionalnim izvorima toplote. Iz ovih priručnika izbacili smo neka teorijska objašnjenja i ubacili više praktičnih primera neophodnih zavarivačima u svakodnevnoj praksi. Pri tome ne zaboravljamo na veliku pomoć koju nam je pružio instruktor zavarivanja Slobodan Timotijević koji poznaje ne samo zavarivačke poslove, već i metode kontrole i mašinske pripreme radnih predmeta za zavarivanje.

Očekujemo da će i ovaj priručnik, kao i prethodno štampani, naići na povoljan prijem kod svih mladih ljudi koji žele da savladaju tehniku i veštinu zavarivanja topljenjem. To se ne odnosi samo na zanatsku obuku zavarivača, već i na učenike srednjih škola mašinskog smera, zatim studente tehnike, kao i tehnologe i kontrolore zaposlene u fabrikama ili na terenu. Ne zaboravljamo ni mnoge delatnike u održavanju proizvodnih mašina, transportnih sredstava, građevinskih i poljoprivrednih mašina, kao i autolimare koji ma je zavarivanje često pomoćni zanat.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo recenzentima, koji su nekim opravdanim sugestijama doprineli poboljšanju kvaliteta ove knjige.

U Kragujevcu, maja 2011. godine                     

Autori


Sadržaj:

Uvod, Opšte napomene o tehničkim metalima, Osnovi zavarivanja topljenjem i opšti pojmovi u tehnici zavarivanja, Vrste čelika za zavarene konstrukcije i ocena njihove zavarljivosti, Gasno-plameno (GPZ) zavarivanje, Argonskog (TIG) zavarivanje, Zavareni spojevi i njihove osobine, Analiza sopstvenih napona i deformacija, Kontrola zavarenih spojeva, Literatura, Prilog A - Rečnik termina, Prilog B - Osobine čvrstih metala i neke fizičke konstante, Prilog C - Žice za gasno zavarivanje, Prilog D - Elektrodne žice za TIG zavarivanje