Sun19052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Prezentacija rezultata projekata u oblasti mašinstva

Prezentacija rezultata projekata u oblasti mašinstva

  • PDF

ministarstvontIzvor: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

Prezentacija rezultata projekata u oblasti mašinstva koji su realizovani u okviru Programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja za period 01.04.2008-31.12.2010. godine

Ministarstvo prosvete i nauke u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Kragujevcu, Regionalnom privrednom komorom i regionalnom kancelarijom Inženjerske komore Srbije, organizovalo poster prezentaciju, na kojoj je prikazano 50 projekata kojim je završen trogodišnji ciklus finansiranja projekata tehnološkog razvoja. Prezentacija rezultata projekata održana je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu.
Svrha prezentacije je evaluacija i promocija postignutih rezultata, njihovih pozitivnih efekata i potencijala, kao i novih predloga za efikasnije povezivanje naučnih istraživanja i privrede

Cilj nam je da se investicije Vlade Republike Srbije, koje je uložila u naučne projekte, vrate kroz poboljšanje ekonomskog ambijenta, u vidu novih proizvoda i tehnologije kao i sorte. Na tome intenzivno radimo, a ovo je samo jedna od prezentacija, koje smo već imali u rektoratu Beogradskog Univerziteta, Inženjerskoj komori, i regionalnim Privrednim komorama. Zadatak nam je da nauka bude osnovni pokretač i generator razvoja – istakao je prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke.

Održana je i debata na temu specifičnosti istraživanja u Srbiji u oblasti mašinstva, uz navođenje posebnih uspeha, otežavajućih okolnosti i predloga za unapređenje naučnoistraživačkog rada i brže realizovanje transfera znanja i tehnologije. Ministarstvo prosvete i nauke trenutno radi na izradi celovite strategije obrazovanja, zahvaljujući kojoj bi nauka, obrazovanje i kultura trebalo da postanu generator razvoja društva.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 20 jun 2011 08:04