Thu28032024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2011) – Naučne metode i tehnički razvoj - Miroslav Demić

(2011) – Naučne metode i tehnički razvoj - Miroslav Demić

  • PDF

naucne_metode_i_tehnicki_razvojNaslov: Naučne metode i tehnički razvoj

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autor: Miroslav Demić

Rezime:

Na našim prostorima postoje, neopravdano, krute podele na osnovne i primenjene nauke. Pri tome se, često, podrazumeva da osnovne nauke zaslužuju viši status u odnosu na primenjene, koje, najčešće, moraju imati upotrebljive rezultate. Imajući u vidu da siromašnije zemlje ne mogu da izdvajaju za nauku onoliko koliko bi trebalo, posebno za osnovne nauke, u knjizi sam pokušao da uravnotežim „protivurečnosti" između pomenutih nauka time što ću se ravnopravno odnositi prema njima. Utoliko pre što se upravo od primenjenih nauka očekuje da će našu zemlju izvući iz siromaštva, ali i „kandži globalizacije".

Radi uvođenja čitalaca u problematiku knjige, u prvom poglavlju data je definicija nauke i njena klasifikacija.

U drugom poglavlju, pažnja je posvećena istorijskom razvoju nauke, od starog veka do danas, pri čemu je učinjen pokušaj da se, hronološki, ukaže na najznačajnije naučne doprinose i njihove stvaraoce, u različitim naučnim oblastima.

Treće poglavlje posvećeno analizi odnosa nauke i društva, od praistorije do danas. Imajući u vidu dosadašnji društveni i naučno-tehnološki razvoj, ukazano je na neophodnost jačanja sprege nauke i društva, u interesu bržeg napretka civilizacije.

U četvrtom poglavlju detaljno su izloženi izvori naučnih i stručnih informacija. Ukazuje se na mogućnost korišćenja časopisa, knjiga, interneta, leksikona, patenata, tehničke dokumentacije, rezultata analize tržišta itd, u cilju pribavljanja početnih informacija za realizaciju istraživanja, odnosno razvoja proizvoda.

Veoma širok spektar naučnih metoda je prikazan u petom poglavlju knjige. Pri tome su opisane najpoznatije metode koje nalaze primenu u prirodnim, društvenim, tehničkim i drugim naukama. Imajući u vidu opredeljujuću namenu knjige, nešto širi značaj je dat onim naučnim metodama koje su osnova za naučna istraživanja u tehničkim naukama i tehničkom razvoju proizvoda.

Šesto poglavlje knjige je posvećeno ljudskom faktoru u naučnim istraživanjima. Poseban akcenat je dat na osobinama koje naučni radnici, pretežno, treba da poseduju.

U sedmom poglavlju se govori o pravilnom izboru i usmeravanju potencijalnih istraživača tokom celog ciklusa obrazovanja, od osnovne škole do doktorskih studija.

Osmo poglavlje je posvećeno tehničkom razvoju, jednom od stubova koji treba da stvori jake i konkurentne privredne resurse. Daje se opis kako klasičnih, tako i sistemskih postupaka u razvoju proizvoda, sa posebnim osvrtom na metode zasnovane na primeni računara tokom procesa razvoja proizvoda. Primeri iz prakse treba da olakšaju početnicima uključivanje u proces tehničkog razvoja.

U poslednjem, devetom poglavlju, pažnja je posvećena pisanju naučnih publikacija, u cilju stavljanja dobijenih rezultata na uvid naučno - stručnoj javnosti, sa ciljem da isti budu na adekvatan način vrednovani.


Sadržaj:

Predgovor, Razime, Summary, Uvodna razmatranja, Istorijski razvoj nauke, Nauka i društvo, Publikacije kao izvor naučnih informacija, Metode nauke i naučnog istraživanja, Ljudski faktor u istraživanju, Obrazovanje za naučnoistraživački rad, Tehnički razvoj, Pisanje naučnih publikacija