Mon29042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Mašinac prerastao u Inženjerac

Mašinac prerastao u Inženjerac

  • PDF

Izvor: Kragujevačke

Odlukom Vlade Republike Srbije, na sednici održanoj 28. jula, završen je višemesečni proces promene naziva Kragujevačkog Mašinskog fakulteta u Fakultet inženjerskih nauka. Procedura je, inače, započeta u martu ove godine kada je nastavničko veće fakulteta jednoglasno zaključilo da je na osnovu studijskih programa i oblasti naučno-istraživačkog rada odavno prevaziđen okvir mašinstva kao samo jedne od mnogih inženjerskih oblasti.

Sem novog naziva, u toku je i priprema dokumentacije za akreditovanje četiri nova studijska programa: Automobilsko inženjerstvo (osnovne i master studije po modelu tri plus dve godine) koji se uvodi u saradnji sa FIAT Srbija i Politehnikom iz Torina za potrebe automobilske industrije, Urbano inženjerstvo (osnovne četvorogodišnje studije), Energetska inženjerstvo (obnovljivi izvori energije) i Bio-medicinsko inženjerstvo (doktorske studije).

Fakultet je, uz to, dobio i novi TEMPUS projekat koji podržava razvoj novih studijskih programa Automobilsko inženjerstvo i Urbano inženjerstvo.