Sat04052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2011) – Termodinamika - Milorad Bojić

(2011) – Termodinamika - Milorad Bojić

  • PDF

termodinamikaNaslov: Termodinamika

Tip: Glavni univerzitetski udžbenik

Autor: Milorad Bojić

PREDGOVOR

Udžbenik Termodinamika (pitanja i odgovori) kao osnovni udžbenik pokriva jednosemestralnu nastavu na drugoj godini studija na predmetu Termodinamika na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Gradivo je izloženo kroz 26 poglavlja na 239 strana, sa 117 slika, 28 tabela i bibliografijom od 18 referenci. Da bi studenti što kvalitetnije savladali gradivo, udžbenik dodatno sadrži 62 primera sa slučajevima iz prakse ili rešenim zadacima, 300 pitanja sa mogućnošću jednostrukog i 189 pitanja sa mogućnošću višestrukog izbora odgovora. Primeri i pitanja se nalaze u okviru odgovarajućih poglavlja pri čemu odgovore na postavljena pitanja sa jednostrukim odgovorom student može da dobije iz teksta poglavlja. Rešenja pitanja sa višestrukim odgovorom se nalaze u dodatku udžbeniku.

Obrazovni cilj udžbenika je da student uspešno ovlada osnovnim pojmovima i principima Termodinamike. To su bazična sagledavanja vezano za Termodinamičke sisteme, veličine stanja, prvi i drugi zakon termodinamike, promene stanja i cikluse. Obrađeni su i idealni i realni gasovi kao i desnokretni i levokretni ciklusi. Posebna pažnja je posvećena razmatranju rada kogenerativnih uređaja i toplotnih pumpi. Obrađeni su i osnovi prostiranja toplote i sagorevanja. Smatra se da će po ovladavanju ovom materijom studenti moći da u narednim godinama studija daleko brže i kvalitetnije ovladaju gradivom koje se odnosi na uređaje i postrojenja za grejanje, rashlađivanje, dobijanje elektroenergije. i pogon mobilnih uređaja.

Udžbenik je rezultat višegodišnjeg bavljenja autora nastavom u oblasti Termodinamike kao i primenom termodinamičkih principa u praksi. Udžbenik je zasnovan je na savremenoj [1-7] i klasičnoj [8-12] inostranoj literaturi. Između ostalog i zato ovaj udžbenik može veoma korisno poslužiti i inženjerima u praksi u cilju racionalnog korišćenja energetskih i ekološki resursa pri njihovim projektnim radovima u termotehnici, energetici i procesnoj tehnici. Ovaj udžbenik će korisno poslužiti da se studenti osposobe da stečena znanja primene u daljem toku školovanja kao i po završenom fakultetu.

Autor ovog udžbenika se zahvaljuje recenzentima Profesoru Dr Gradimiru Iliću sa Mašinskog fakulteta u Nišu i Profesoru Nebojši Lukiću sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu na korisnim sugestijama koje su doprinele kvalitetivnom i sadržajnom poboljšanju rukopisa. Takodje se zahvaljujem asistentu Danijeli Nikolić, i studentima doktorskih studija Jasmini Skerlić, Draganu Cvetkoviću i Marku Miletiću na njihovoj pomoći pri izradi nekih ilustracija, tabela i primera.

Zahvaljujem se sponzorima: Soko Inženjering Beograd, MPG KGH Beograd i JKP Vodovod i Kanalizacija Kragujevac i svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli i omogućili izdavanje ove knjige.

Sve primedbe i sugestije na sadržaj i izgled udžbenika su dobrodošle, biće razmotrene, prihvaćene i iskorišćene u eventualnim narednim izdanjima.

Mart, 2011. godine

Autor

Sadržaj:

Predgovor, Uvod, Osnovni pojmovi, Veličine stanja, Stanje radne materije, Idealni gas, Termodinamička svojstva, Mešavine idealnih gasova, Energija, Prvi zakon termodinamike, Termodinamički procesi, Kružni ciklusi, Drugi zakon termodinamike, Eksergija, Desnokretni kružni procesi sa idealnim gasom, Realna materija - Vodena para, Desnokretni kružni procesi sa vodenom parom. Kogeneracija, Levokretni kružni procesi hladjenja i toplotnih pumpi, Termodinamičke potencijali, Prostiranje toplote, Kondukcija, Konvekcija, Kondenzacija i ključanje, Zračenje, Prolaz toplote, Merenje temperature, Sagorevanje, Bibliografija, Dodaci