Sat04052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2010) – Inženjering i analiza sistema - Ilija Nikolić, Vesna Ranković

(2010) – Inženjering i analiza sistema - Ilija Nikolić, Vesna Ranković

  • PDF

Inzenjering i analiza sistemaNaslov: Inženjering i analiza sistema

Tip: Univerzitetski udžbenik

Autor: Ilija Nikolić, Vesna Ranković

PREDGOVOR

Ovaj udžbenik je nastao u okviru učešća oba autora na Tempus CD projektu JEP 40104 pod nazivom Engineering Business Management and Service Science Master Module.

Ideja školovanja inženjera sa dobrim poznavanjem ekonomije nije nova, no vremenom je postalo neophodno da takvi stručnjaci imaju i dobro znanje informatike i poslovnog menadžmenta. Naime, u bankama, osiguravajućim društvima i marketingu se u svetu, a i kod nas, sve više zapošljavaju inženjeri sa znanjem informatike. Predviđanja su da će se ovaj trend u narednim godinama još više proširiti.

Najrenomiranije svetske škole, kao na primer Harvard Business School, imaju studije iz oblasti inženjerstva, biznisa, menadžmenta i usluga. U okviru tih disciplina postoji i potreba za kursom pod nazivom Inženjering i analiza sistema gde je potrebno studentima dati znanja iz inženjeringa i moderne teorije sistema upravljanja na jednom pristupačnom nivou.

Pisanje knjige unapred, za studente koji će tek da se upišu na ovaj smer, je bio specifičan i kompleksan zadatak, ne zbog dileme šta treba da se obrađuje u tekstu, već na kom nivou i u kom obimu. Zbog toga su najpre dati osnovni pojmovi i definicije inženjeringa i teorije upravljanja na pristupačnom nivou, a potom izlagana moderna teorija sistema. Stoga je u knjizi dat i veliki broj detaljno rešenih primera. Takođe, gradivo je prilagođeno za korišćenje programskog paketa Matlab koga većina studenata tehničkih fakulteta poznaje i koristi.

Prvih osam poglavlja ove knjige je napisala Vesna Ranković, a narednih dvanaest je napisao llija Nikolić. Naravno, moglo je da se učini i obrnuto, jer oba autora imaju višegodišnje iskustvo u držanju nastave iz ovih oblasti. U cilju da se studentima olakša da ne moraju da lutaju za nekim poglavljima iz matematike, dati su dodaci iz Laplace-ove transformacije i matričnog računa. Za čitaoce koji nisu dovoljno upoznati sa Matlab-om dat je dodatak koji omogućuje lako razumevanje i korišćenje ovog programskog paketa.

Autori se zahvaljuju recenzentima Prof. Srbijanki Turajlić i Prof. Nenadu Grujoviću na trudu i savetima. Ideju da se na početku svake glave daju ciij i ishodi (izlazi) i knjiga učini modernom je predložila koleginica Turajlić. Autori se takođe zahvaljuju kolegi Grujoviću bez čijeg truda i zalaganja štampanje ove knjige ne bi bilo moguće.

U Kragujevcu, Septembra 2009.

Autori


Sadržaj:

Inženjering sistema, Podela sistema, Analiza i sinteza u sistemskom pristupu, Mrežne metode, Modeli i modeliranje, Životni ciklus sistema, Pouzdanost sistema, Menadžment rizikom, Promenjive stanja dinamičkog sistema. Dobijanje modela sistema preko veličina stanja, Opšti oblik diferencijalne jednačine sistema, Određivanje funkcije prenosa iz jednačine stanja, Mason-ova formula, Dekompozicija - razlaganje funkcije prenosa, Model širenja epidemije, Odziv stanja sistema, Određivanje matrice prelaza stanja iz dijagrama promenjivih stanja, Diskretni model odziva, Cayley-Hamilton-ova teorema, Upravljivost i osmotrivost kontinualnog sistema, Optimalni sistemi upravljanja, Literatura, Dodatak A, Dodatak B, Prilog C