Sun28042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping Velika ušteda sa malim ventilima

Velika ušteda sa malim ventilima

  • PDF

Marko-StjepicKragujevac – Umnogome kaskamo za svetom, ali ima i onih segmenata gde ne bismo morali da budemo baš na začelju. Pogotovo kad su nam neka rešenja nadohvat ruke, a mi ih, najčešće iz nemarnosti, ne koristimo. Ili ih, bar, ne upotrebljavamo u onoj meri u kojoj bismo mogli. Tako je i sa energijom. Nemamo je dovoljno, a rasipamo je i uvozimo, kaže Marko Stjepić, student kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka, koji je u svom nagrađenom radu „Ušteda energije uz pomoć termoregulacionih ventila“ pokazao da se na jednostavan način, bez mnogo ulaganja, možemo grejati efikasnije i – jeftinije.

– Reč je o mom završnom radu na osnovnim studijama, u kojem sam pokazao da se uz upotrebu termoregulacionih ventila, koji se lako mogu ugraditi na radijatore, može uštedeti 30 odsto energije. Stvar je posve praktična i korisna, jer ugradnja tih ventila u stanu koji, recimo, ima 80 kvadrata košta svega oko 150 evra. Ušteda je velika, budući da bi se ta mala investicija, imajući u vidu cenu grejanja, isplatila za gotovo jednu grejnu sezonu – objašnjava naš sagovornik.

Za ovaj svoj rad, koji je u desetominutnom izlaganju na engleskom jeziku predstavio stručnoj komisiji, ovaj dvadesettrogodišnjak dobio je veliko priznanje na 42. Konferenciji za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, koja je krajem prošle godine održana u beogradskom Centru „Sava“. Na tom nacionalnom takmičenju studenata Marko je osvojio prvo mesto, što mu je omogućilo da predstavlja Srbiju na evropskom takmičenju iz termomehanike, koje će biti održano 19. aprila u Temišvaru.

Na toj smotri mladih naučnika, koju organizuje Federacija evropskih asocijacija za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, on će „ukrstiti koplja“ sa kolegama inženjerima iz Nemačke, Danske, Italije, Španije, Holandije...

– Dosta mi znači pobeda u Beogradu, pre svega zbog činjenice što je osnivač konferencije profesor Branislav Todorović, naš najznačajniji naučnik iz oblasti termomehanike. Takođe sam srećan i zbog svog mentora, profesora Milorada Bojića, koji mi je predložio da pošaljem rad. I sada ću morati da ga prilagodim propozicijama takmičenja, baš kao i u Beogradu, ali sam siguran da ću svoju zemlju u Rumuniji predstaviti na dostojanstven način – kaže Marko, kome je do završetka master studija ostao još samo diplomski ispit.

Na Fakultetu inženjerskih nauka, bivšem Mašinskom fakultetu, Marko je bio na smeru Energetika i procesna tehnika. Tokom studija, profesori su, kaže on, potencirali pitanje energetske efikasnosti.

– Evropa je dosta odmakla na tom polju. Zbog ograničenih resursa, energija je u razvijenim zemljama daleko skuplja nego kod nas. Zbog toga svi štede, a mi se, još uvek, ponašamo nonšalantno. Ventili o kojima govorim nisu nikakva novost, oni postoje i treba ih samo ugraditi. Ono što je u Evropi odavno standard, kod nas još, praktično, nije ni počelo da se primenjuje. Koliko ljudi uopšte zna da bi sa običnim, malim ventilima mogli da uštede od 15 do 40 odsto energije koja se koristi za zagrevanje stanova i kuća – pita se naš sagovornik.

Marko je rodom iz Gornjeg Milanovca, međutim sve se ređe vraća kući. U Kragujevcu živi sa verenicom, a planovi su im ozbiljni.

– Posao, pa brak i porodica, to mi je prioritet – naglašava ovaj student koji bi, budući da je stipendista norveške kompanije „Rap Marin”, uskoro mogao da napusti zemlju i kao mnogi njegovi vršnjaci krene „trbuhom za kruhom“.

Brane Kartalović
Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Velika-usteda-sa-malim-ventilima.lt.html