Mon20052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Gost Fakulteta prof. dr Barat Bušan

Gost Fakulteta prof. dr Barat Bušan

  • PDF

DSC_0378Gost Fakulteta inženjerskih nauka je jedan od vodećih svetskih eksperta u oblasti nanotehnologija, prof. dr Barat Bušan (Bharat Bhushan), koji u Kragujevcu boravi povodom svečane promocije u počasnog doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu. Prof. dr Barat Bušan je direktor  Nanoprobe Laboratory for Bio- & Nanotechnology and Biomimetics, Department of Mechanical and Aerospace Engineering, Ohio State University, USA i gostujući profesor Fakulteta inženjerskih nauka na doktorskim studijama, u oblasti nanotribologije i nanomaterijala. Promocija profesora Bušana u počasnog doktora biće održana u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu u petak, 18. maja 2012. godine u 11.00 časova.

Profesor Bušan će u utorak, 15. maja u 10.00h (Mali amfiteatar, objekat A) na Fakultetu inženjerskih nauka održati predavanje sa temom: Biomimetika - Spoj prirode i nanotehnologije.

Profesor dr Barat Bušan je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja od kojih su neka: priznanje NASA za učešće u istraživanju uzroka  eksplozije Space Shuttle-a Challenger, više nagrada IBM korporacije za izuzetne doprinose za inovacije i tehnički napredak i veći broj nagrada od Univerziteta širom sveta. Poseduje niz patenata iz oblasti nanotehnologija i učestvovao je u velikom broju projekata praktične primene nanotehnologija. Neke od oblasti istraživanja kojima se aktivno bavi su primena biomimetik nanotehnologija za razvoj materijala sa superiornim osobinama (samočisteće površine, površine koje ne zadržavaju vodu, površine sa izuzetno niskim koeficijentima trenja i dr.). Primer komercijalne tehnologije koja je iskoristila princip veštačke ajkuline kože je i čuveno Speedo plivačko odelo u kojem je Michael Phelps 2008. godine osvojio osam medalja na Olimpijskim igrama (6 zlatnih i 2 bronzane medalje) i tako postao prvi plivač u istoriji koji je osvojio 8 medalja na jednom Olimpijskom takmičenju.

Profesor Bušan je urednik nekoliko prestižnih naučnih časopisa visokog svetskog ranga i autor je 8 univerzitetskih udžbenika, više od 90 poglavlja u različitim udžbenicima i preko 700 naučnih radova (sa jednim od najviših impaktom citiranosti svojih radova od strane drugih naučnika - po rangiranju casopisa Journals in Chemistry spada u 5% najviše citiranih autora u svetu). Bio je urednik preko 50 udžbenika i nosilac je 17 USA i svetskih patenata u oblasti nanotehnoligija, nanotribologije, nanomehanike i biomimetike. Sarađuje sa izuzetno velikim brojem istraživačkih institucija širom sveta.
 
Fotografije sa predavanja možete pogledati u našoj galeriji >>>
 
DSC_0378DSC_0376DSC_0377DSC_0378DSC_0379DSC_0381DSC_0382DSC_0383

Poslednje ažurirano sreda, 16 maj 2012 08:36